Washingtonul denunţă afirmaţiile "antisemite" ale preşedintelui Erdogan

Washingtonul denunţă afirmaţiile "antisemite" ale preşedintelui Erdogan

Washingtonul a denunţat marţi afirmaţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, considerate "antisemite" şi a lansat un apel la evitarea "remarcilor incendiare care ar putea incita la şi mai mult la violenţă" în Orientul Mijlociu, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, notează AFP.

"Statele Unite condamnă ferm recentele afirmaţii antisemite a preşedintelui Ergodan la adresa poporului evreu", a scris Ned Price într-un comunicat.

Preşedintele turc, care s-a erijat ca apărător al cauzei palestiniene, a criticat luni Israelul pentru loviturile sale din Fâşia Gaza, denunţând într-o tiradă violentă "criminalii" care "ucid copii în vârstă de cinci sau şase ani".

"Ei sug sânge pentru a-şi potoli setea", a acuzat şeful statului turc.

Ostilităţile din Fâşia Gaza au izbucnit la 10 mai cu un baraj de rachete trase de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului după ce sute de manifestanţi palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea protestelor, ameninţarea cu evacuarea forţată a unor familii palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni.

De la declanşarea ostilităţilor, 200 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, dintre care cel puţin 59 de copii, şi peste 1.300 de persoane au fost rănite.

Recep Tayyip Erdogan nu l-a cruţat luni nici pe omologul său american, Joe Biden, pe care l-a acuzat "mâinile pătate cu sânge" din cauza sprijinului acordat Israelului.

În faţa confruntărilor violente dintre Hamas şi Israel, Joe Biden a menţinut susţinerea tradiţională a Statelor Unite pentru dreptul statului evreu de "a se apăra".

Relaţiile dintre noua administraţie americană şi Turcia, tensionate de la început, riscă să primească o nouă lovitură, dar cei doi lideri urmează să se întâlnească cu prilejul unui summit NATO la Bruxelles luna viitoare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …

5 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…