Zelenski: Ucraina va produce armament împreună cu Statele Unite. „Un acord pe termen lung”

Zelenski: Ucraina va produce armament împreună cu Statele Unite. „Un acord pe termen lung”

Ucraina şi Statele Unite au ajuns la un acord pentru lansarea unei producţii comune de armament, ceea ce ar putea permite țării vecine să înceapă să producă sisteme de apărare antiaeriană. Anunțul a fost făcut vineri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

În discursul său zilnic adresat ucrainenilor, Zelenski a declarat că acordul este pe termen lung și ar putea crea locuri de muncă şi o nouă bază industrială în țară, a cărei economie a fost devastată de invazia declanșată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.

„A fost o vizită foarte importantă la Washington, cu rezultate foarte importante (...) și un acord pe termen lung. Vom lucra pentru ca Ucraina să producă armele necesare împreună cu Statele Unite. Coproducţia în domeniul apărării cu Statele Unite este un lucru istoric”, a declarat șeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a vizitat săptămâna aceasta Statele Unite, unde a mers mai întâi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, apoi la Casa Albă. Vizita din Statele Unite a fost urmată de o deplasare-surpriză în Canada, țară cu o importantă diasporă ucraineană.

Ucraina şi-a intensificat eforturile de a creşte cât mai mult posibil producţia internă de armament pe fondul invaziei ruse.

Ministerul pentru Industriile Strategice, care supervizează producţia de arme în Ucraina, a semnat acorduri de cooperare cu trei asociaţii care reunesc peste 2.000 de companii americane de apărare, cu privire la posibile activităţi viitoare în Ucraina, a precizat Zelenski.

„Ne pregătim să creăm un nou ecosistem de apărare cu Statele Unite pentru a produce arme ca să ne consolidăm libertatea şi să ne protejăm vieţile împreună”, a spus șeful statului ucrainean, fără a oferi alte detalii.

Ucraina depinde încă foarte mult de sprijinul militar occidental şi încearcă să reducă această dependenţă prin modernizarea şi creşterea producţiei sale de armament.

Zelenski a spus anterior că Ucraina va găzdui în curând un forum internaţional privind producţia de arme, la care au fost invitate companii din peste 20 de ţări.

În acest context, Guvernul ucrainean încearcă să reformeze principala sa companie de armament - Ukroboronprom - pentru a-i îmbunătăţi transparenţa, a-i spori capacitatea de producţie şi a-i permite să coopereze mai intens cu producătorii occidentali, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?