Fiscul dă vina pe insolvenţe pentru colectarea slabă la buget. Se pregăteşte terenul pentru un nou Cod al Insolvenţei, mai dur cu datornicii

Fiscul dă vina pe insolvenţe pentru colectarea slabă la buget. Se pregăteşte terenul pentru un nou Cod al Insolvenţei, mai dur cu datornicii

Într-un interviu pentru Hotnews , Diaconu a afirmat că anul trecut, din 12.900 de firme în insolvenţă, aproape 10.000 au dat faliment, bugetul alegându-se cu foarte puţin. El a spus că suma creanţelor bugetare ale firmelor aflate în insolvenţă totalizează 26 de miliarde de lei, circa 6 miliarde de euro, pentru contribuabilii cu active sau venituri de peste 10 milioane de lei. Din estimările referitoare la insolvenţele sub 10 milioane de lei s-ar mai aduna încă 1-2 miliarde de euro, mai spune el.

„Asta înseamnă circa 7-8 miliarde de euro creanţe bugetare aflate într-un stadiu sau altul al procedurilor de insolvenţă în derulare. Dacă la această sumă mai adaugaţi datoriile curente rezultate în urma procesului de insolvenţă ţi sumele care se află în contestaţii, aproape 15% din totalul încasărilor bugetare anuale (care sunt parte a programului de colectare) sunt imobilizate în proceduri de insolvenţă. După cum arată istoricul acestor proceduri, ele în cvasitotalitatea lor se transformă în arierate nerecuperabile. Şi atunci nu poţi să nu te întrebi dacă insolvenţa este într-adevăr în interesul mediului economic sau s-a transformat într-o procedură de fraudare a bugetului de stat“, a declarat şeful Fiscului.

Recent, Ioana Petrescu – ministrul Finanţelor – declara recent că nu este mulţumită de încasările la buget. ANAF a colectat în primul trimestru al acestui an 42,426 miliarde lei, mai mult cu circa 5% faţă de perioada similară din 2013 (40,548 miliarde lei). Potrivit presei, Constantin Mihail, vicepreşedintele ANAF care avea ca sarcină colectarea veniturilor bugetare, a demisionat din funcţie, invocând motive personale.

Prevederi neconstituţionale

Codul Insolvenţei nu a rămas în vigoare decât o săptămână, Curtea Constituţională găsind că încalcă în legea fundamentală.

Ponta a atacat Curtea Constituţională când a respins Codul Insolvenţei

După decizia CCR, premierul Victor Ponta a acuzat că instituţia supremă sprijină evaziunea . „Legea pe care am adoptat-o combătea evaziunea fiscală la nivel naţional a acelor firme din toate domeniile care, pentru a nu plăti taxe şi impozite, intrau în mod voit în insolvenţă. Decizia de ieri a Curţii Constituţionale este un sprijin pentru evazioniştii fiscali şi o lovitură importantă nu doar pentru guvernul actual, ci pentru toate guvernele de acum încolo care vor încerca să aibă venituri mai mari la buget şi să prezinte companiilor corecte faptul că nu sunt dezavantajate.

Când văd companii care au sute de milioane datorii la bugetul de stat şi, iată, prin decizia de ieri a Curţii Constituţionale sunt în continuare protejate să nu plătească taxe şi impozite, nu pot decât să constat o decizie care afectează grav dezvoltarea României în continuare. Împărţirea României între firme corecte, care plătesc taxe, şi şmecheri care nu plătesc taxe şi sunt protejaţi de Curtea Constituţională cred că este extrem de nocivă pentru societatea românească“, a spus Ponta.

Ponta vrea ca din vară să reducă cu cinci puncte procentuale contribuţiile de asigurări sociale, măsură care are un impact estimat la 2,6 miliarde de lei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 BREAKING General american / „Forțele NATO ar putea captura regiunea puternic fortificată Kaliningrad a Rusiei într-un interval de timp de care nu s-a m…

2 Cine e Mihaela Rădulescu? / Speculațiile presei din Italia

3 VIDEO Schemă mai tâmpă de furt nu există / Cele 30 de mașini de la cancelaria premierului au avut consum mediu de 20 litri / 100 km

4 BREAKING Președintele României, declarații dure despre serviciile secrete într-o publicație germană

5 Uite un articol care chiar merită citit despre „Baronii Hranei”