Guvern: Norme noi de implementare a Programului "Prima Casă"

Guvern: Norme noi de implementare a Programului "Prima Casă"

Guvernul a modificat și completat miercuri normele de implementare a Programului "Prima casă" pentru a adăuga noi condiții prin care beneficiarii programului pot trece de la o locuință mai mică la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafață, posibilitate anterior introdusă prin OUG nr. 2/2015.

"În cazul trecerii de la o locuință mai mică la una mai mare, garanțiile pentru achiziționarea/ construirea unei noi locuințe în cadrul programului sunt garantate cu ipotecă legală de rang I asupra noii locuințe, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și în favoarea finanțatorului, proporțional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabilă pe toată durata finanțării, cu notarea în cartea funciară a interdicției de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani și a interdicției de grevare cu sarcini pe toată durata garanției", se stabilește prin hotărârea de miercuri a Executivului.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis AGERPRES, beneficiarul programului care dorește trecerea de la o locuință mai mică la una mai mare are obligația să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat inițial, iar în cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditului acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferență.

"Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziționarea/ construirea noii locuințe în cadrul programului, cu condiția lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare — cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe. Pentru respectarea condițiilor din OUG nr. 60/2009, valoarea noii locuințe achiziționate/ construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe, la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul programului", mai arată sursa citată.

Actul normativ prevede și posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului/ soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, se aliniază prevederile programului la cele ale noului Cod civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.

Conform hotărârii de miercuri a Guvernului, în normele de aplicare aferente programului "Prima casă" se stipulează "un acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin program sau de a stabili un sediu social în acest imobil".

În cazul beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.

O altă reglementare are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul.

În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția.

Programul "Prima casă" a fost operaționalizat în 2009, iar de la începutul lui și până în prezent au fost acordate peste 141.000 garanții în valoare totală de 2,76 miliarde euro.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

5 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta