KPMG: Astra Asigurări discută eșalonarea celor 95 de milioane de lei cu executorul trimis de CNADNR

KPMG: Astra Asigurări discută eșalonarea celor 95 de milioane de lei cu executorul trimis de CNADNR

Administratorul Special al Astra Asigurări, KPMG Advisory SRL, a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eșalonare la plată a sumei de 95 milioane lei, datorată de asigurător către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România /CNADNR/, potrivit unui comunicat transmis, joi, de compania de consultanță. În urma inițierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorată de Astra către CNADNR, cu titlu de garanție, conform deciziei Curții de Apel București în dosarul Romstrade, Administratorul Special al Astra, KPMG Advisory SRL a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eșalonare la plată a sumei', menționează KPMG.

Reprezentanții firmei de consultanță susțin că, la începutul acestei săptămâni, au fost purtate primele discuții cu executorul judecătoresc cu privire la propunerea de eșalonare înaintată.

'Propunerea Astra a fost primită pozitiv de către executor, urmând ca acesta să revină cu un răspuns în urma consultării cu reprezentanții CNADNR. Eșalonarea propusă permite societății să-și continue activitatea, inclusiv efectuarea plăților de daune, fiind alocată pe o perioadă ce asigură capacitatea de onorare a acestei obligații, având în vedere nivelul disponibilităților curente, precum și operațiunea de majorare a capitalului social în curs de desfășurare', se arată în comunicat.

KPMG este rețeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor.

În România și Republica Moldova, KPMG își desfășoară activitatea în cadrul celor șase birouri din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara și Chișinău.

Corpul de control al prim-ministrului anunța, în 28 mai 2014, că va sesiza Direcția Națională Anticorupție, în urma verificărilor efectuate la CNADNR, în legătură cu atribuirea, încheierea, modificarea și executarea contractului de lucrări privind proiectarea și execuția obiectivului de investiții 'Modernizare DN 67C Bengești — Sebeș" (Transalpina).

În urma controlului, s-a constatat că, în ianuarie 2008, directorul general adjunct al CNADNR, Cristian Duică, a solicitat Direcției achiziții publice inițierea procedurii de atribuire a unui contract de achiziție publică, finanțat în sistem 'credit-furnizor", având ca obiect lucrări de modernizare a drumului național "Transalpina", cu toate că obiectivul de investiții nu era cuprins în Programul achizițiilor publice pe anul 2008 și nu erau identificate sursele de finanțare.

Valoarea estimată a contractului de achiziție publică a fost determinată la suma de 883.311.540,34 lei, fără TVA (echivalentul sumei de 247.856.653,11 euro, fără TVA la data de 22.04.2008), din care valoarea pentru construcții și montaj a fost de 859.605.821,88 lei, fără TVA. Aceste valori nu prevedeau sume aferente costurilor de finanțare.

Potrivit raportului Corpului de control, Romstrade a constituit garanția de bună execuție pentru lucrările executate la "Transalpina" prin polițe privind asigurarea de garanție de bună execuție, pentru o parte dintre acestea fiind emise și scrisori de garanție de bună execuție. Toate polițele privind asigurarea de garanție de bună execuție și scrisorile de garanție de bună execuție au fost emise în beneficiul CNADNR de Societatea de Asigurare — Reasigurare Astra, în perioada 6 iulie — 2 august 2012. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”