Sindicaliștii de la ROMATSA amenință cu greva generală și solicită demisia sau demiterea conducerii actuale a regiei

Sindicaliștii de la ROMATSA amenință cu greva generală și solicită demisia sau demiterea conducerii actuale a regiei

Sindicaliștii de la ROMATSA amenință cu greva generală și solicită demisia sau demiterea conducerii actuale a regiei, afirmând că aceasta dorește distrugerea instituției și interzicerea dreptului legal la grevă pe care îl au controlorii de trafic aerian.

O nouă rundă de discuții între reprezentanții ROMATSA și conducerea Ministerului Transporturilor (MT) a început marți la Ministerul Transporturilor, în condițiile în care, pe 15 iunie, la ultima întâlnire dintre cele două părți, nu au fost soluționate toate solicitările controlorilor de trafic.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, la ultima întâlnire dintre patronat și sindicate mediată de reprezentanții ministerului de resort, s-au discutat toate cele 14 revendicări ale sindicaliștilor, patru puncte fiind, în principiu, aproape de rezolvare.

"La prima rundă de negocieri, am discutat toate cele 14 puncte. Am plecat acasă cu un gentleman agreement că în principiu patru puncte până a doua zi vor fi rezolvate — ne-am dat și noi acordul și patronatul — urmând ca, primind documentele pe care nu ni le-a dat niciodată (patronatul — n.r.) să pregătim materialele pentru întâlnirea de astăzi pe următoarele 8 puncte. Însă, ne-am blocat total. Pe acei generali nu îi interesează nimic.

Nu am reușit să facem nimic pentru că dânșii se cred într-o unitate militară: sunt generali și secretizează documentele. Au secretizat statul de funcții și nu vor să ni-l pună la dispoziție decât ca document secret. Dânșii trăiesc în armată, chiar dacă sunt pensionari foști militari. Nu vor să ne dea acest document decât în condițiile lor. Am vorbit la telefon cu domnul ministru, i-am explicat despre ce este vorba. Din punctul nostru de vedere este exclus, în acest moment, să continuăm așa. Nu există nicio posibilitate, în opinia noastră, să mergem mai departe, împreună, pe acest drum cu acești domni generali. Cerem demilitarizarea ROMATSA, nu se mai poate continua în actualele condiții. Cerem demisia sau demiterea actualei conduceri a ROMATSA!", a declarat, marți, pentru AGERPRES, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical afirmă că actuala conducere, în loc să încerce să stingă conflictul vor să distrugă regia.

"Acești oameni, în loc să facă ceva să stingă conflictul, de fapt nu știu cum să o distrugă. Se ocupă în aceste zile de un cod aerian prin care doresc să ne interzică dreptul legal la grevă. Până pe 13 este în dezbatere publică. Există pe site-ul ministerului un proiect ca să ne înlocuiască cu controlorii militarii. (...) ei se cred pe front și, de fapt, noi nu suntem soldații dânșilor, noi suntem inamicul. Ne amenință, ne terorizează, ne taie din bani, încalcă orice lege. Trăiesc ca și când ar fi în continuare într-o unitate militară. Ordinele nu se discută, se execută. Cu astfel de oameni, care nu au absolut nicio competență, pe domeniul aviației civile, oameni care nu sunt în stare să managerieze, nu au posibilitatea să înțeleagă că în viața civilă există sindicate, există legea dialogului social, există contracte de muncă, care vor să instaureze dictatură militară nu se poate merge mai departe", a spus Tudorache.

În plus, Tudorache afirmă că toate numirile și hotărârile Consiliului de Administrație luate în ceea ce privește noua organigramă a regiei sunt ilegale. De altfel, spun sindicaliștii, noua organigramă a fost făcută pentru a crea 46 de posturi doar în aparatul administrativ, în dorința de căpușare a regiei.

El a afirmat, în urmă cu o săptămână, că această nouă organigramă nu face altceva decât să creeze posturi doar în aparatul administrativ, în condițiile în care, conform legislației internaționale, din peste 50 de centre de dirijare aflate în Europa trebuie să rămână doar șapte.

"Noua organigramă nu face altceva decât să creeze posturi doar în aparatul administrativ, în condițiile în care, conform legislației internaționale, suntem într-o competiție de existență efectiv, pentru că din peste 50 de centre de dirijare în toată Europa trebuie să rămână doar șapte. Din acest motiv, am făcut eforturi deosebite în ultimii 7-8 ani, am redus numărul de controlori de trafic de la 360 la 250, am redus personalul tehnic de la 700 la 300, am redus în total de la 1.943 de salariați undeva la 1.517 salariați, pentru ca acești domni, care au venit aici cu comandă politică, să creeze o organigramă care are 1.618 posturi doar pentru aparatul administrativ.

În aceste condiții, nu văd unde este interesul național despre care tot vorbește domnul ministru Oprea, căruia i-am adresat o scrisoare deschisă și l-am rugat să intervină. În niciun caz nu considerăm că interesul național este de a distruge această întreprindere și de a nu mai avea servicii de trafic aerian să oferim din România", a arătat, pe 15 iulie, liderul ATCOR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...