ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 5 noiembrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 5 noiembrie

Noul calendar de liberalizare a prețurilor pentru populație va fi stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, împreună cu Guvernul, iar o soluție luată în calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depășește aceste praguri urmând a fi achiziționată din piața liberă, a declarat miercuri președintele ANRE, Niculae Havrileț.

* Companiile care sunt obligate să constituie stocuri de urgență de țiței și produse petroliere pot delega maximum 10% din obligația de stocare, se arată într-un proiect de ordin inițiat de Departamentul pentru Energie.

* Factura de energie la clienții finali s-a redus, în perioada 2013 — 2014, datorită diminuării taxei de cogenerare cu 20% începând cu 1 ianuarie 2014, și cu 46% începând cu 1 iulie 2014, a declarat miercuri președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.
"O influență pozitivă în reducerea facturii la clienții finali a avut-o diminuarea contribuției pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență cu 20% începând cu 1 ianuarie 2014 și cu 46% începând cu 1 iulie 2014 prin considerarea efectelor analizelor de ante-supracompensare și respectiv, supracompensare pentru perioada 2011 — 2013", a explicat Havrileț.

* Aerostar Bacău, companie profilată pe producție și mentenanță în domeniul aviației, a obținut un profit net de 12,5 milioane lei în primele nouă luni din 2014, în creștere cu 18,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, când profitul net a fost 10,54 milioane lei, potrivit raportului companiei transmis Bursei de Valori București /BVB/.

* Taxele și accizele reprezintă 36% din totalul unei facturi de energie electrică pentru un consumator casnic și 4% energia regenerabilă, a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din camera Deputaților, Iulian Iancu.

* Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea de concentrare economică constând în preluarea controlului de către Grupul Nepi, prin NE Property Cooperatief UA asupra Floreasca City Center, se arată într-un comunicat al autorității române de concurență, remis, miercuri, AGERPRES.
Practic, în urma acestei tranzacții, grupul Nepi, prin NE Property Cooperatief și Ingen Europe dobândește controlul asupra centrului comercial Promenada Mall.

* Hidroelectrica va primi de la bugetul de stat suma de 2,78 milioane de lei, necesară pentru despăgubirea celor expropriați în urma implementării proiectului de utilitate publică 'Amenajarea hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmești — Movileni', potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Departamentul pentru Energie.Această amenajare a fost declarată lucrare publică de interes național și necesită o suprafață de 1.781 hectare.

* Epuizarea fondurilor pentru programul Prima Casa, infuzia de lichidități din piața monetară și dobânzile în scădere la creditele în lei au avut ca efect intensificarea cererii pe piața imobiliară și, implicit, o creștere vizibilă a prețurilor în Capitală cu până la 3%, conform unei analize realizate de un site de specialitate, remis, miercuri, AGERPRES.

* Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a fost împuternicit să reprezinte statul român în demersurile care vor fi întreprinse privind încheierea Memorandumului de Înțelegere cu Secretarul pentru Agricultură, Zootehnie, Dezvoltare Rurală, Pescuit și Alimentație din Statele Unite Mexicane, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate Publică, Siguranța și Calitatea Agroalimentară (SENASICA).

* Valoarea activelor financiare administrate de compania ING Asigurări de Viață s-a situat la 2,7 miliarde lei la sfârșitul lunii septembrie 2014, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al companiei remis miercuri AGERPRES.
Pe segmentul de asigurări de viață, valoarea indemnizațiilor plătite clienților în primele nouă luni din 2014 a fost de 94 de milioane de lei, iar volumul primelor brute subscrise a fost cu 10% mai mare față de cel realizat în ianuarie-septembrie 2013 și s-a cifrat la 449,4 milioane lei.

* Fondul Proprietatea din România, evaluat la 26 miliarde de euro (3,26 miliarde de dolari), pregătește o listare secundară la bursa din Londra, potrivit unui articol apărut în 'Wall Street Journal'.
FP este deja listat la București, iar principalul său acționar privat este fondul american de hedging Elliott Associates, cu 15% din titluri, pe care a început să le achiziționeze din 2011.

* Marocul poate vedea în România 'un cap de pod' pentru Europa Centrală și de Est, iar societățile înființate la noi de oamenii de afaceri marocani sunt considerate parte a Uniunii Europene, a afirmat, miercuri, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, la o întâlnire cu o delegație de investitori din Maroc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…