Valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut spectaculos în primul trimestru, la peste 300 milioane de euro

Valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut spectaculos în primul trimestru, la peste 300 milioane de euro

Valoarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare din România a crescut spectaculos în primul trimestru, la 303 milioane euro, depăşind nivelul din întreg anul trecut, piaţa locală plasându-se pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Rusia.

Valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut spectaculos în primul trimestru, la peste 300 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Tranzacţiile au crescut şi ca valoare, dar şi ca volum, în perioada ianuarie- martie 2014 fiind înregistrate 9 transferuri, faţă de 4 anul trecut, potrivit unui comunicat al CBRE România. Anul trecut, România a atras investiţii de 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012, iar în primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro.

Cele mai importante tranzacţii din acest an au fost răcumpărarea proiectului mixt Upground (birouri şi rezidenţial) de către Globalworth Real Estate de la un fond de investiţii parte Deustche Bank, achiziţia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucureşti şi a fostului hipermarket PIC Oradea.

De asemenea, în statistici este luat în considerare şi transferul clădirii Charles de Gaulle Plaza între două fonduri ale companiei germane GLL Real Estate Partners.

Europa Centrală şi de Est a atras în primul trimestru un volum investiţional totalizând 1,954 miliarde de euro, în scădere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Polonia a fost principala ţintă pentru investitorii imobiliari, atrăgând investiţii de 893 milioane de euro, în creştere cu 40% comparativ cu primul trimestru din 2013.

Rusia se află pe locul doi în regiune, după valoarea investiţiilor, cu un total de 418 milioane de euro, dar în scădere cu 78%. Şi Cehia a raportat o scădere a investiţiilor de la 412 milioane de euro la 236 milioane de euro.

"Apetitul pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est continuă şi, deşi volumele investiţionale din primul trimestru în unele ţări ar putea reprezenta o încetinire, acest an va înregistra o creştere generală. În ţări precum Republica Cehă, Ungaria şi România se înregistrează activităţi sporite şi un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multă atenţie acestor pieţe decât în trecut. Deşi acest interes nu s-a materializat încă în tranzacţii concrete, ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe de-a lungul anului 2014 şi volumele să crească faţă de 2013", a declarat Mike Atwell, director pieţe de capital Europa Centrală şi de Est al CBRE.

Totalul investiţiilor în Europa a ajuns la 37,9 miliarde euro în perioada analizată, în creştere cu 18%, cel mai rapid avans fiind înregistrat în Austria (183%), Irlanda (179%), Spania (132%) şi Finlanda (103%). Pieţele principale din Suedia (+68%), Germania (47 %) şi Franţa (+37 %) au înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

4 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

5 Așa o fi?