ANALIZĂ: Lovitură de stat în Thailanda, după şapte luni de criză

ANALIZĂ: Lovitură de stat în Thailanda, după şapte luni de criză

Armata thailandeză a preluat puterea, joi, şi a suspendat majoritatea libertăţilor individuale după şapte luni de criză politică şi manifestaţii care s-au soldat cu un impas.

ANALIZĂ: Lovitură de stat în Thailanda, după şapte luni de criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul înlăturat de la putere, Niwattumrong Boonsongpaisan, şi Guvernul său au primit "ordinul" de "a se prezenta" până la sfârşitul zilei în faţa noului regim, care a preluat numele de Consiliul naţional pentru menţinerea păcii şi ordinii.

Armata le-a ordonat manifestanţilor din ambele tabere, care campează la Bangkok, să se întoarcă acasă şi a interzis orice reuniune de peste cinci persoane. Manifestanţii au început să se supună în cursul serii.

Noul Consiliu a suspendat Constituţia, dar a decis să menţină Senatul, precizând că acest lucru le-ar permite să "conducă ţara în fără forţă".

După mai puţin de trei zile de la instaurarea legii marţiale, destinate, potrivit armatei, să forţeze dialogul actorilor civili ai crizei politice, puternicul şef al forţelor terestre, generalul Prayut Chan-O-Cha, a apărut în cursul după-amiezii la televiziune pentru a explica faptul că o lovitură de stat este necesară, "pentru ca ţara să revină la normal".

Generalul a invocat violenţa din ţară, care s-a soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei în toamnă, majoritatea în timpul aruncărilor de grenade la Bangkok pentru reprimarea manifestanţilor.

"Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

Au fost însă impuse restricţii de circulaţie în toată ţara începând cu noaptea de joi spre vineri. "Nu îmi place acest lucru ... Îmi trăiesc viaţa de la o zi la alta", a declarat Fuangfaa, o vânzătoare ambulantă contrariată de efectele restricţiilor de circulaţie asupra micii sale afaceri.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

2 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire

3 Ăsta ajunge la behaura înaintea lui Iliescu / Dezvăluiri despre dovezile DNA în mega-dosarul în care Tăriceanu e…

4 În PNL se aude brișca pe curea / Culisele jocurilor de putere din interiorul principalului partid din coaliția d…

5 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii