Aproape 70% dintre ruși cred în existența unei amenințări militare externe pentru țara lor

O amenințare militară externă este din cea în ce mai reală pentru ruși, 68% dintre ei fiind convinși de existența unui astfel de pericol pentru țara lor, după cum arată un sondaj publicat vineri de Centrul rus pentru studierea opiniei publice VȚIOM și preluat de agențiile TASS și Interfax.

Potrivit sociologilor VȚIOM, este cel mai mare procent înregistrat la acest capitol în ultimii 15 ani, anul trecut puțin peste 50% crezând într-o astfel de amenințare.

În același timp, 40% dintre cei chestionați s-au pronunțat pentru creșterea efectivelor forțelor armatei ruse, de asemenea cel mai mare procent de când sunt efectuate astfel de sondaje.

Un maxim istoric a fost înregistrat și la întrebarea legată de capacitatea de luptă a armatei ruse, 49% considerând că aceasta este bună (față de 24% în 2014) și doar 6% au calificat-o ca fiind proastă.

Același sondaj mai arată că 47% dintre persoanele chestionate ar dori să-și vadă fiul, fratele sau soțul în rândurile armatei ruse, în timp ce un procent similar au respins o astfel de perspectivă pentru apropiații lor.

Directorul VȚIOM, Valeri Fedorov, citat de cotidianul Vedomosti, a explicat teama rușilor pentru o amenințare militară externă prin faptul că Rusia se află în apropierea teritoriilor unde au loc confruntări militare, cu referire în special la conflictul din estul Ucrainei.

Expertul Vasili Zațepin de la Institutul de economie politică 'Egor Gaidar' a apreciat însă că aceste cifre sunt rezultatul propagandei de stat și al nivelului de trai scăzut.

Sondajul a fost realizat în zilele de 14 și 15 februarie, pe un eșantion reprezentativ de 1.600 de persoane din 46 de regiuni ale Federației Ruse. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 MAI avertizează că Antena 3 a lansat un fake news / Jegurile acreditează scenariul fraudării alegerilor!