China a efectuat două noi zboruri test către o insulă disputată din Marea Chinei de Sud

China a efectuat două noi zboruri test către o insulă disputată din Marea Chinei de Sud

China a efectuat miercuri două zboruri test către o insulă disputată din Marea Chinei de Sud, la o zi după ce un zbor asemănător a provocat iritarea Vietnamului, relatează Reuters, citând agenția de presă chineză Xinhua.

Cele două zboruri vor provoca foarte probabil reacții dure din partea Vietnamului, care a prezentat deja un protest diplomatic la finalul săptămânii trecute, și a Filipinelor, care a anunțat că va face un demers similar. Cele două țări revendică părți din Marea Chinei de Sud, în contextul în care Beijingul susține că aproape întreaga suprafață a acesteia îi aparține.

Xinhua a relatat că două avioane au aterizat miercuri dimineață pe o insulă artificială din arhipelagul Spratly. 'Zborurile test reușite arată că aeroportul are capacitatea de a garanta operarea în siguranță a unor avioane civile mari', a menționat agenția chineză de presă, adăugând că aeroportul va facilita transportul de mărfuri, personal și ajutoare medicale.

Pista de pe reciful Fiery Cross are 3.000 metri lungime și este una din cele trei piste construite de China în arhipelagul Spratly.

Pe aceeași pistă, un avion civil chinez a aterizat sâmbătă în cadrul unui prim test.

SUA au criticat Beijingul pentru construirea insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud, temându-se că ele ar putea fi folosite în scop militar, chiar dacă până acum China a afirmat că nu are nicio intenție ostilă.

Pistele sunt suficient de lungi pentru a permite aterizarea și decolarea bombardierelor cu rază lungă de acțiune și celor mai performante avioane de vânătoare chineze.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina