Consilieri militari americani din Afganistan au fost nevoiți să intre în luptă pentru a se apăra de talibani

Consilieri militari americani din Afganistan au fost nevoiți să intre în luptă pentru a se apăra de talibani

Consilierii militari americani ce au asistat trupele afgane în ofensiva pentru recucerirea orașului Kunduz, ocupat luni de talibani, au fost nevoiți să intre și ei în luptă, transmite agenția Reuters citând un purtător de cuvânt al coaliției internaționale din Afganistan.

Conform sursei citate, consilierii militari au trebuit să pună mâna pe arme pentru a respinge un atac al insurgenților în timpul operațiunii în urma căreia forțele speciale afgane au reușit în cele din urmă să preia controlul asupra primei capitale provinciale pe care talibanii au ocupat-o după anul 2001. Purtătorul de cuvânt a insistat că a fost vorba doar despre o situație de legitimă apărare, fără să precizeze numărul consilierilor militari americani ce s-au angajat în respectiva confruntare.

Misiunea Forței internaționale de asistență pentru securitate din Afganistan (ISAF, sub comandament NATO), lansată în urma operațiunii militare conduse de SUA ce a înlăturat regimul taliban, s-a încheiat pe 31 decembrie 2014, după 13 ani în care 3.485 de soldați din rândurile ei, dintre care 2.356 americani, au fost uciși.

De atunci, responsabilitatea asigurării securității pe teritoriul acestei țări revine trupelor afgane. Acestea din urmă beneficiază de sprijinul noii misiuni, Resolute Support, în cadrul căreia în prezent activează circa 6.500 de militari americani ce au ca sarcină exclusiv acordarea de asistență, dar care au dreptul să acționeze dacă sunt în pericol.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei