Erdogan vrea ca paza clădirilor publice să nu mai fie asigurată de firmele private de pază, ci de poliție

Erdogan vrea ca paza clădirilor publice să nu mai fie asigurată de firmele private de pază, ci de poliție

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vrea să înlocuiască agenții firmelor private de securitate care supraveghează clădirile publice cu patrule ale poliției, după cele două atacuri brutale petrecute săptămâna aceasta la Istanbul, a relatat vineri presa locală, citată de AFP. 'Intenționeaz să le propun prietenilor mei (din guvern) să elimine pur și simplu agenții privați de securitate', a declarat Erdogan jurnaliștilor care l-au însoțit în avionul care l-a adus miercuri seara în țară dintr-o vizită în România.

'Turcia dispune de forțe de poliție. Ele trebuie să asigure protecția tribunalelor. Firmele private de pază trebuie eliminate', a insistat șeful statului turc, citat de presa locală. 'Cred că ar fi o decizie istorică', a spus el.

O femeie prezentată ca membră a unui grup radical de extrema stângă a deschis focul miercuri cu o armă automată asupra cartierului general al poliției din Istanbul, după care a fost ucisă de poliție.

Cu o zi înainte, doi militanți înarmați care s-au revendicat din aceeași mișcare, Partidul/Frontul revoluționar de eliberare a poporului (DHKP-C), au pătruns în Palatul Justiției din Istanbul, dându-se drept avocați, și au luat ostatic un magistrat. Cei doi atacatori și procurorul sechestrat și-au pierdut viața în urma unei intervenții a poliției.

Securitatea celor două clădiri deschise publicului era asigurată de firme de pază private.

Potrivit statisticilor oficiale, poliția turcă număra 270.000 de angajați în 2014, iar firmele de pază private — un număr echivalent la 1 aprilie 2013.

Erdogan intenționează ca poliția să asigure de acum încolo securitatea unor instituții precum Palatul Justiției, a spitalelor sau a stadioanelor de fotbal.

În același timp, președintele Turciei s-a pronunțat pentru percheziția corporală a avocaților. 'Toți oficialii, inclusiv avocații, trebuie să fie percheziționați la intrarea în tribunale', a adăugat Erdogan.

O încăierare a izbucnit joi la intrarea în Palatul Justiției din Istanbul, teatrul luării unui ostatic miercuri, între forțele de ordine și avocații care au refuzat percheziția corporală. Doi dintre ei au fost plasați în custodia poliției. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”