Erdogan vrea ca paza clădirilor publice să nu mai fie asigurată de firmele private de pază, ci de poliție

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vrea să înlocuiască agenții firmelor private de securitate care supraveghează clădirile publice cu patrule ale poliției, după cele două atacuri brutale petrecute săptămâna aceasta la Istanbul, a relatat vineri presa locală, citată de AFP. 'Intenționeaz să le propun prietenilor mei (din guvern) să elimine pur și simplu agenții privați de securitate', a declarat Erdogan jurnaliștilor care l-au însoțit în avionul care l-a adus miercuri seara în țară dintr-o vizită în România.

'Turcia dispune de forțe de poliție. Ele trebuie să asigure protecția tribunalelor. Firmele private de pază trebuie eliminate', a insistat șeful statului turc, citat de presa locală. 'Cred că ar fi o decizie istorică', a spus el.

O femeie prezentată ca membră a unui grup radical de extrema stângă a deschis focul miercuri cu o armă automată asupra cartierului general al poliției din Istanbul, după care a fost ucisă de poliție.

Cu o zi înainte, doi militanți înarmați care s-au revendicat din aceeași mișcare, Partidul/Frontul revoluționar de eliberare a poporului (DHKP-C), au pătruns în Palatul Justiției din Istanbul, dându-se drept avocați, și au luat ostatic un magistrat. Cei doi atacatori și procurorul sechestrat și-au pierdut viața în urma unei intervenții a poliției.

Securitatea celor două clădiri deschise publicului era asigurată de firme de pază private.

Potrivit statisticilor oficiale, poliția turcă număra 270.000 de angajați în 2014, iar firmele de pază private — un număr echivalent la 1 aprilie 2013.

Erdogan intenționează ca poliția să asigure de acum încolo securitatea unor instituții precum Palatul Justiției, a spitalelor sau a stadioanelor de fotbal.

În același timp, președintele Turciei s-a pronunțat pentru percheziția corporală a avocaților. 'Toți oficialii, inclusiv avocații, trebuie să fie percheziționați la intrarea în tribunale', a adăugat Erdogan.

O încăierare a izbucnit joi la intrarea în Palatul Justiției din Istanbul, teatrul luării unui ostatic miercuri, între forțele de ordine și avocații care au refuzat percheziția corporală. Doi dintre ei au fost plasați în custodia poliției. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă