Fostul rege al Bulgariei, Simeon al II-lea, trebuie să restituie statului Castelul Ţarska Bistriţa

Fostul rege al Bulgariei, Simeon al II-lea, trebuie să restituie statului Castelul Ţarska Bistriţa

Un tribunal din Sofia, Bulgaria, a decis ca reşedinţa regală Ţarska Bistriţa trebuie returnată statului. Actualii proprietari sunt fostul rege şi prim-ministru bulgar Simeon Saxe-Coburg-Gotha şi sora sa Maria-Louisa, anunţă agenţia bulgară de ştiri Novinite.

Potrivit deciziei tribunalului districtual din Sofia, citată de „24 Hours Daily“, Simeon Saxe-Coburg-Gotha şi sora sa trebuie să plătească daune compensatorii de 140.752 leva (puţin peste 72.000 de euro) fiecare, dar şi dobânzi de 80.000 de leva (40.923 de euro) pentru folosirea proprietăţii timp de cinci ani (din marie 2006 până în martie 2011) fără a avea o justificare legală.

Cei doi erau ocupanţi de bună credinţă a reşedinţei regale, se specifică în decizia curţii. Ei au cheltuit 168.000 de leva (85.927 de euro) pentru reparaţiile capelei „Sf. Ivan Rilski“, dar au primit şi profit din taxele de intrare pentru vizitarea reşedinţei şi din cheresteaua obţinută din zonă.

Simeon al II-lea şi sora sa Maria-Louisa vor fi obligaţi să acopere şi costurile procesului, de 400,000 de leva (204.589 de euro), în cazul în care decizia va intra în vigoare. Hotărârea tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel din Sofia.

Regele Simeon al II-lea este ultimul monarh ar Bulgariei, conducând ţara la doar şase ani, cu ajutorul regenţilor, între 1943 şi 1946, după decesul tatălui său, Boris al II-lea. După ce puterea a fost preluată de comunişti în 1944, un referendum controversat s-a ţinut în 1946, populaţia votând pentru crearea unei republici. În 1947, a fost adoptată o nouă constituţie, Bulgaria fiind proclamată republică. Acest lucru a condus la izgonirea din ţară a familiei regale.

Simeon s-a reîntors în ţară în 2001 şi a fondat un partid politic liberal – Mişcarea Naţională Simeon al II-lea, mai târziu denumită Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Prosperitate – care a repurtat o victorie majoră la alegerile generale din acelaşi an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…