„Grădina zoologică umană” din Norvegia anului 1914 a fost refăcută cu ocazia aniversării de 100 de ani

 

La acea vreme, Norvegia avea doar două milioane de locuitori, dar 1,4 milioane dintre aceştia au vizionat aşa-numită expoziţie. Fapul că norvegienii nu ştiu nimic despre această întâmplare din istoria lor i-a intrigat pe artiştii Mohamed Ali Fadlabi şi Lars Cuzner, care au decis să recreeze „grădina zoologică umană” în cinstea aniversării de 100 de ani de luna viitoare.

 

Proiectul, finanţat în mare parte de guvern, a fost considerat de-a dreptul şocant şi a stârnit reacţii negative în rândul organizaţiilor anti-rasism. Fadlabi şi Cuzner vor folosi, pentru expoziţia lor, voluntari, pe care i-au instruit deja să îşi apere interpretarea în faţa mediei şi a întregii lumi. 

 

„Acest lucru merge prea departe. Singurii oameni care se vor bucura de această expoziţie sunt rasiştii. Copiii cu strămoşi africani vor auzi despre asta şi o vor considera o acţiune degradantă. Mi-e greu să cred că există vreo cale să fie realizată într-o manieră demnă”, a declarat, pentru Huffington Post, Rune Berglund, conducătorului Centrului Anti-rasism din Norvegia. 

 

Pe de altă parte, cei doi artişti susţin că este imposibil ca o întreagă comunitate să fie atât de indiferentă în faţa unui trecut atât de neplăcut, punctând prin întrebarea: „Cum ne confruntăm cu un aspect atât de neglijat al trecutului care încă ne afectează prezentul?”.

 

Mai mult decât atât, Fadlabi şi Cuzner sunt de părere că impulsul creării „grădinii zoologice umane” de la Oslo în 1914 este încă prezent şi dominant în gândirea norvegienilor şi în credinţele lor în legătură cu rasa şi naţionalitatea. 

„Se credea că grădinile zoo umane ofereau experienţe educaţionale importante, iar cea de la Oslo a jucat un rol cheie în construirea idendităţii naţionale a norvegienilor”, a declarat unul dintre artişti.

Prin această expoziţie, cei doi doresc să le reamintească norvegienilor felul în care strămoşii lor priveau oamenii din Africa – egali cu animalele. În final, întrebarea lansată de acest proiect este: este nevoie să vedem oameni în captivitate pentru a discuta deschis despre rasism şi diferenţele de rasă?

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări