Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat noi imagini cu masacrul de la Tikrit

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a difuzat sâmbătă o nouă înregistrare video cu masacrul de la Tikrit, orașul din nordul Irakului unde sute de soldați, majoritatea șiiți, au fost executați în iunie 2014, informează AFP. Peste 1.700 de tineri recruți, conform estimărilor, au fost capturați la baza militară Speicher, în apropiere de Tikrit, și executați în diverse locuri, inclusiv în fostul palat prezidențial din oraș.

Înregistrarea video de 22 de minute a fost publicată pe forumuri de discuție jihadiste, amestecând imagini vechi și noi și arătând sute de execuții, ceea ce constituie noi probe privind amploarea masacrului.

Unele victime le cer călăilor lor să nu le ucidă, explicând în același timp că nu s-au alăturat decât recent forțelor de securitate.

Imaginile macabre arată execuții în masă, cu oameni căzând din basculante și rămânând întinși în gropi comune, înainte de a fi executați unul câte unul.

Masacrul continuă și în cursul nopții, iar înregistrarea video arată imagini cu un excavator folosit pentru a deplasa mormanele de cadavre.

Rămășițele pământești de la aproape 600 de persoane au fost exhumate de către guvern și forțele aliate după ce au preluat din nou controlul în Tikrit, în luna aprilie. Însă numeroase cadavre fuseseră aruncate în Tigru, fluviul care traversează Tikrit.

"Este un mesaj adresat lumii întregi și în special câinilor Rafidha: am sosit", afirmă, în înregistrare, un responsabil neidentificat al SI, folosind termenul peiorativ care îi desemnează pe șiiți.

Înregistrarea video a fost publicată la patru zile după condamnarea la spânzurare de către un tribunal din Bagdad a 24 de persoane pentru masacrul de la Tikrit.

Procesul nu a durat decât câteva ore, iar condamnările s-au bazat în principal pe mărturii ale acuzațiilor, obținute, potrivit acestora, sub tortură.

Combinat cu un apel al principalului responsabil șiit irakian, ayatollahul Ali Sistani, la luptă împotriva Statului Islamic, masacrul de la Speicher a jucat un rol major în recrutările masive de voluntari pentru războiul împotriva jihadiștilor. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta