Kremlinul cere 'garanții de 100%' că Ucraina nu va adera la NATO

Kremlinul cere 'garanții de 100%' că Ucraina nu va adera la NATO

Rusia are nevoie de 'garanții de 100% că nicio țară nu se gândește că Ucraina va putea să adere la NATO', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat BBC, citat de RIA Novosti.

Desfășurarea treptată a forțelor Alianței Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a suscitat 'neliniște' la Moscova, a spus Peskov, adăugând că prin acțiunile sale NATO încearcă să 'rupă echilibrul de forțe'.

Prin vocea mai multor oficiali ucraineni, Kievul a declarat că ar dori să reia procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010, sub regimul fostului președinte Viktor Ianukovici, care s-a reorientat către Rusia.

După anexarea Crimeii la Rusia, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a suspendat cooperarea cu Moscova și a adoptat o serie de măsuri pe care le-a justificat prin necesitatea de a asigura securitatea țărilor participante. Avioane-radar patrulează constant spațiul aerian al Poloniei și României, iar nave suplimentare au fost trimise în mările Baltică și Mediterană. În plus, Alianța și-a multiplicat exercițiile cu aliații din Europa de Est și a anunțat o creștere a prezenței sale militare permanente în regiune.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…