Kremlinul cere 'garanții de 100%' că Ucraina nu va adera la NATO

Kremlinul cere 'garanții de 100%' că Ucraina nu va adera la NATO

Rusia are nevoie de 'garanții de 100% că nicio țară nu se gândește că Ucraina va putea să adere la NATO', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat BBC, citat de RIA Novosti.

Desfășurarea treptată a forțelor Alianței Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a suscitat 'neliniște' la Moscova, a spus Peskov, adăugând că prin acțiunile sale NATO încearcă să 'rupă echilibrul de forțe'.

Prin vocea mai multor oficiali ucraineni, Kievul a declarat că ar dori să reia procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010, sub regimul fostului președinte Viktor Ianukovici, care s-a reorientat către Rusia.

După anexarea Crimeii la Rusia, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a suspendat cooperarea cu Moscova și a adoptat o serie de măsuri pe care le-a justificat prin necesitatea de a asigura securitatea țărilor participante. Avioane-radar patrulează constant spațiul aerian al Poloniei și României, iar nave suplimentare au fost trimise în mările Baltică și Mediterană. În plus, Alianța și-a multiplicat exercițiile cu aliații din Europa de Est și a anunțat o creștere a prezenței sale militare permanente în regiune.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu