Mii de persoane au participat la "Marşul celor vii", la Auschwitz-Birkenau - FOTO

Mii de persoane au participat la "Marşul celor vii", la Auschwitz-Birkenau - FOTO

Câteva mii de tineri evrei veniţi din Israel şi din alte ţări au defilat luni, aducând un omagiu victimelor Holocaustului, pe locul fostului lagăr nazist al morţii Auschwitz-Birkenau, a constatat un fotograf AFP.

Mii de persoane au participat la "Marşul celor vii", la Auschwitz-Birkenau (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cea de-a 23-a ediţie a "Marşului celor vii" a fost dedicată, anul acesta, atât martitiului evreilor din Ungaria, exterminaţi în masă, în urmă cu 70 de ani, în această "uzină a morţii", cât şi memoriei diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a salvat viaţa a mii de evrei unguri.

Ca şi în ceilalţi ani, participanţii au mărşăluit pe sunet de şofar - un instrument de suflat, în muzica de cult, la vechii evrei -, intrând pe poarta care poartă inscripţia "Arbeit macht frei" (Munca eliberează) în lagărul care simbolizează Holocaustul, înfiinţat de către Germania nazistă în sudul Poloniei în 1940.

Ei au parcurs, ulterior, pe jos, drumul de trei kilometri dintre Auschwitz, partea cea mai veche a lagărului, şi Birkenau, principalul loc de exterminare a evreilor, unde au participat la o ceremonie organizată la un memorial internaţional.

Tinerii erau însoţiţi de către fostul mare rabin aşkenazi al Israelului Meir Lau şi preşedintele Curţii Supreme a Israelului Asher Grunis, dar şi de către supravieţuitori ai Holocaustului.

Aproximativ 430.000 de evrei din Ungaria au fost deportaţi în 1944 la Auschwitz-Birkenau de către nazişti, potrivit datelor furnizate de către muzeul lagărului. Aproximativ 330.0000 dintre ei au fost exterminaţi în camere de gazare.

Începând din 1940 şi până la începutul lui 1945, Germania nazistă a exterminat, la Auschwitz-Birkenau, aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care aproximativ un milion erau evrei din diferite ţări europene. Acest lagăr a fost eliberat de către Armata Roşie în ianuarie 1945.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu