Ministrul polonez de externe: 'Vrem vindecarea țării noastre după 25 de ani de îndoctrinare liberală'

Ministrul polonez de externe: 'Vrem vindecarea țării noastre după 25 de ani de îndoctrinare liberală'

Noul guvern conservator polonez, intrat sub focul criticilor după votarea unei controversate legi vizând mass-media publică, dorește 'să vindece' Polonia după 25 de ani de 'îndoctrinare liberală', a afirmat ministrul său de externe Witold Waszczykowski. 'Noi vrem doar vindecarea țării noastre de unele boli pentru ca ea să se poată restabili', a declarat Waszczykowski într-un interviu pentru cotidianul german Bild, interviu ce va apărea luni și din care AFP publică câteva fragmente.

Ministrul polonez a adăugat că guvernul precedent, de tendință liberală și centristă, 'a urmărit un anumit concept politic de stânga'.

'Ca și când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist — un nou amestec de culturi și de rase, o lume de cicliști și de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile și care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile poloneze tradiționale', a afirmat șeful diplomației de la Varșovia.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, susține ceea ce îi interesează pe 'majoritatea polonezilor: tradițiile, conștientizarea istoriei sale, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală între un bărbat și o femeie', a adăugat ministrul polonez.

'Toate acestea reprezintă un șoc pentru opozanții noștri, aceia care cred în progres: că cei 25 de ani de îndoctrinare stângistă și liberală nu au făcut să dispară aceste valori tradiționale(...)', a continuat Witold Waszczykowski.

Declarațiile ministrului polonez de externe intervin în contextul în care guvernul conservator de la Varșovia este vizat, de la instalarea sa în luna noiembrie, de o serie de critici în urma mai multor decizii considerate controversate, precum adoptarea, la sfârșitul lunii decembrie, a unui proiect de lege ce ar asigura actualului executiv controlul asupra mass-mediei publice.

Noua lege a provocat îngrijorare la Bruxelles, Comisia Europeană fixând pentru 13 ianuarie o dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa