NATO desfășoară în Polonia un exercițiu de reacție rapidă pe fondul temerilor legate de Rusia

NATO desfășoară în Polonia un exercițiu de reacție rapidă pe fondul temerilor legate de Rusia

NATO a lansat marți un exercițiu de reacție rapidă care vizează pregătirea trupelor pentru o potențială amenințare din partea unor țări precum Rusia, la care participă 2.100 de militari din nouă țări care vor ajunge în Polonia în zilele următoare, relatează DPA.

Liderii NATO au convenit în luna septembrie crearea unei forțe de reacție ultra-rapidă având drept scop descurajarea potențialilor agresori și liniștirea aliaților săi din est, ca răspuns la criza din estul Ucrainei, în care Moscova este acuzată că îi sprijină pe separatiștii proruși.

La exercițiul care se va desfășura timp de 10 zile, având numele de cod Noble Jump, vor participa trupe, tancuri și alte vehicule din Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Olanda, Polonia, Ungaria și Statele Unite ale Americii, precum și Norvegia, care nu este membru al Alianței.

Noble Jump are loc împreună cu alte exerciții aeriene și navale NATO din regiune. Toate aceste exerciții au drept scop să reafirme angajamentul NATO pentru consolidarea prezenței sale pe flancul estic.

Circa 6.000 de militari din 13 țări participă la exercițiul Saber Strike din acest an condus de SUA în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care a început luni.

Statele baltice și-au exprimat în trecut temerile legate de acțiunile Rusiei în Ucraina, notează sursa citată.

'Menținerea unei prezențe gata de acțiune în Europa este esențială pentru a ne liniști aliații noștri și pentru a descuraja adversarii reali și pe cei potențiali', a declarat comandantul Forțelor Aeriene americane Frank Gorenc, într-un comunicat.

NATO desfășoară de asemenea o operațiune anuală navală în Marea Baltică, la care participă 49 de nave și peste 60 de aeronave, precum și un submarin și forțe terestre, a precizat Alianța. În total, 700 de militari din Suedia, Finlanda și SUA iau parte la acest exercițiu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!