O nouă înregistrare video a grupării Stat Islamic: Ostaticul britanic John Cantlie avertizează privind noi atacuri - VIDEO

Jurnalistul britanic John Cantlie, ţinut ostatic de aproape doi ani în Siria, avertizează, într-o nouă înregistrare video difuzată duminică de islamişti, că străinii care luptă alături de gruparea Stat Islamic s-ar putea întoarce în ţările de origine pentru a comite atacuri.

John Cantlie (Imagine: captură video)

În cea de-a patra înregistrare difuzată de gruparea Stat Islamic în care apare jurnalistul britanic, acesta afirmă, cel mai probabil folosind un discurs pregătit anterior, că opinia publică occidentală este atrasă într-un război pe care nu-l poate câştiga, împotriva a mii de militanţi înarmaţi, relatează The Guardian.

Purtând o salopetă asemănătoare cu cele ale deţinuţilor de la Guantanamo Bay, Cantlie, în vârstă de 43 de ani, avertizează că "cei care speră într-o operaţiune chirurgicală curată fără a-şi murdări mâinile vor avea parte de o surpriză oribilă".

De asemenea, John Cantlie descrie difuzarea înregistrărilor video cu uciderea altor prizonieri, printre care jurnalistul american Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar Alan Henning, ca fiind câştigătoare în orice situaţie pentru gruparea teroristă sunnită Stat Islamic. "Dacă aceste execuţii provoacă nemulţumire publică sau o schimbare politică, aceasta este o victorie uriaşă. Iar dacă nu fac decât să îndemne guvernele noastre să lanseze mai multe bombe şi să cheltuiască mai multe milioane de dolari, slăbind ţările noastre, aceasta este, de asemenea, o victorie", afirmă jurnalistul britanic.

Înregistrarea apare după publicarea unei reviste color în limba engleză, Dabiq, editată de gruparea Stat Islamic, în care Cantlie ar prezenta detalii despre viaţa sa în captivitate. Autorul susţine că a fost lăsat într-o "cameră întunecată, cu o saltea pe podea", într-un vid absolut de informaţii. "Încerc să fiu foarte calm, tolerant şi să-mi accept situaţia... Sunt recunoscător pentru orice confort şi pentru orice farfurie de mâncare", adaugă articolul.

Jurnalistul britanic John Cantlie a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătuşat şi legat la ochi pentru o săptămână, reuşind să scape cu ajutorul Armatei Siriene Libere. El a revenit în Siria în noiembrie 2012, când a fost luat ostatic pentru a doua oară.

Gruparea Stat Islamic a ucis prin decapitare până acum patru ostatici occidentali - jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines, iar cea de-a patra victimă a fost voluntarul britanic Alan Henning.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 Birchall îi dă masca jos lui Dăncilă! Noi dezvăluiri pe Facebook

3 ALERTĂ Gigel Știrbu (PNL): Locuitorii din județul Olt care primesc ajutoare sociale, amenințați că dacă nu vot…

4 Mafia PSD / Teodorovici nu a revendicat peste 84 milioane de euro, ca despăgubire a statului din Dosarul retroce…

5 CTP nu va mai apărea în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri