Patru avioane franceze de tip Rafale au sosit în Polonia, în contextul crizei din Ucraina

Patru avioane franceze de tip Rafale au sosit în Polonia, în contextul crizei din Ucraina

Patru avioane franceze de luptă au sosit luni în Polonia, în timp ce alte patru avioane britanice au sosit în Lituania, în cadrul unei misiuni NATO de supraveghere a spaţiilor aeriene ale statelor baltice, potrivit unor surse oficiale de la Paris şi Londra.

Patru avioane franceze de tip Rafale au sosit în Polonia, în contextul crizei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele patru avioane franceze, de tip Rafale, au aterizat luni dimineaţa la baza Malbrok, în nordul Poloniei, a anunţat Ministerul francez al Apărării, la Paris.

Este vorba despre una dintre măsurile de "asigurare" oferite de către Alianţa Nord-Atlantică statelor din Europa de Est, îngrijorate de atitudinea Moscovei în criza ucraineană, a precizat această sursă.

Aproximativ 70 de militari francezi au fost mobilizaţi la Malbrok, a anunţat colonelul Gilles Jaron, un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei franceze. Acest detaşament va paticipa la antrenamente în cadrul misiunilor de "poliţie aeriană", cu armata poloneză, dar şi la misiuni de supraveghere aeriană.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, la Londra, că patru avioane britanice de tip Typhoon au sosit în Lituania şi urmează să survoleze spaţiile aeriene estonian, leton şi lituanian, în cadrul unor măsuri adoptate de către NATO pentru "susţinerea şi asigurarea statelor membre din Est".

Franţa a propus statelor baltice şi Poloniei, la jumătatea lui martie, să le pună la dispoziţie patru avioane de tip Rafale, în vederea consolidării acestei misiuni de supraveghere aeriană pe care NATO o asigură începând din 2004. Până în mai, Statele Unite sunt cele care conduc această misiune. Polonia, stat membru NATO, va prelua ulterior conducerea misiunii.

De asemenea, de la 1 aprilie, un avion francez dotat cu radar de tip AWACS asigură misiuni de supraveghere, de mai multe ori pe săptămână, în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României.

NATO a anunţat, la jumătatea lui aprilie, consolidarea apărării statelor din Europa de Est şi a multiplicat zborurile deasupra ţărilor baltice. De asemenea, urmează să fie mobilizate nave în Baltica şi estul Mediteranei.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută mobilizarea a patru companii de paraşutişti, în total 600 de militari, în vederea efectuării unor exerciţii în Polonia şi statele baltice.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu