Peste o treime dintre locuitorii Africii aparțin clasei de mijloc, conform standardelor acestui continent (studiu)

Peste o treime dintre locuitorii Africii aparțin clasei de mijloc, conform standardelor acestui continent (studiu)

După un deceniu de creștere a nivelului de trai, peste o treime dintre africani aparțin în prezent clasei mijlocii, transmite AFP citând un studiu publicat luni la Johannesburg de Banca africană pentru dezvoltare (BAD).

Conform documentului, dintre cei 1,1 miliarde de locuitori ai Africii, 34% fac parte din această clasă socială, conform standardelor BAD, ce sunt însă cu mult inferioare celor europene. Astfel, potrivit criteriilor acestei organizații, un african poate fi considerat ca făcând parte din clasa mijlocie dacă încasează venituri cuprinse între 2,2 și 20 de dolari pe zi. Aplicând acest criteriu, 77% din populația statelor nord-africane reprezintă clasa mijlocie.

Tot conform criteriilor africane, în includerea unui locuitor în clasa de mijloc se iau în calcul și elemente precum posesia unor bunuri cum ar fi televizorul și frigiderul ori pur și simplu accesul la rețelele de apă și electricitate sau existența unui grup sanitar și a covoarelor prin casă.

Dar dincolo de caracterul discutabil al acestor standarde, cifrele arată dezvoltarea continentului african, creșterea economică pentru anul pe ansamblul acestuia în curs fiind prognozată de Fondul Monetar Internațional la circa 5,1%, iar cea de anul viitor la 5,8%, estimându-se că această tendință se va menține și în anii următori.

Studiul mai arată că țările care dispun de un sector privat dezvoltat au și o clasă mijlocie numeroasă. Documentul arată totuși existența unor decalaje importante între diferitele regiuni ale Africii. Astfel, la mare distanță de partea de nord a continentului, a doua zonă cu cea mai dezvoltată clasă de mijloc este în mod surprinzător partea centrală a Africii, cu 36% dintre locuitori incluși în clasa mijlocie, în timp ce partea sudică, unde se găsește Africa de Sud, cel mai dezvoltat stat al continentului, vine pe poziția a treia, cu 34%, aproape la egalitate cu Africa de Vest, iar partea estică este pe ultima poziție, cu numai 25% dintre locuitori considerați membri ai clasei mijlocii.

Pe de altă parte, în unele țări, precum Egipt și Madagascar, tot mai mulți membri ai clasei de mijloc trec în clasa socială superioară. Însă creșterea puterii de cumpărare este însoțită pe continentul african și de extinderea 'sindromului clasei mijlocii', caracterizat prin tendința unui consum exagerat, astfel că și cei care au venituri decente ajung să rămână fără bani cu mult timp înaintea încasării următorului salariu, populația nefiind educată să gestioneze un buget.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Flori Tiulea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...