Președintele Turciei îi ironizează pe europeni că au primit puțini refugiați, deși au fost nominalizați la Nobelul pentru Pace

Președintele Turciei îi ironizează pe europeni că au primit puțini refugiați, deși au fost nominalizați la Nobelul pentru Pace

Președintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a ironizat vineri pe europeni, propuși la premiul Nobel pentru Pace, pentru primirea a numai '30.000-40.000' de refugiați și amintit că țara sa a primit 2,5 milioane de refugiați, informează agenția de presă AFP. 'Unii spun 'vom accepta 30.000-40.000 de refugiați' și apoi, dintr-un motiv care îmi scapă, sunt prezentați drept candidați la Premiul Nobel', a declarat președintele turc, care nu a comentat 'planul de acțiune comun' anunțat mai devreme de Bruxelles.

După ce a afirmat că Germania își va deschide granițele în fața a 800.000 — un milion de solicitanți de azil, așteptați să sosească în acest an, cancelarul federal german Angela Merkel a fost prezentată anul acesta ca una dintre favorite la Premiul Nobel pentru Pace, atribuit în final Cvartetului pentru dialog național tunisian.

Turcia a primit '2,5 milioane de refugiați', 2,2 milioane de sirieni și 300.000 de irakieni, a amintit Erdogan în timpul unui discurs susținut la Istanbul.

Comisia Europeană a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, că a convenit, în timpul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE care se desfășoară la Bruxelles, asupra unui 'plan de acțiune comun' cu Turcia, pentru a stăvili afluxul de imigranți.

Acest plan prevede, potrivit Bruxellesului, noi discuții cu privire la candidatura Turciei pentru aderarea la UE, un acces facilitat la vize pentru cetățenii turci și ajutor financiar pentru această țară.

La rândul său, Turcia va accepta să primească mai mulți refugiați și să întărească paza frontierelor și lupta împotriva rețelelor de traficanți, a precizat Comisia Europeană.

Angela Merkel este așteptată duminică în Turcia, unde urmează să aibă consultări cu Erdogan pe marginea celei mai grave crize a imigranților cu care se confruntă Europa după Al Doilea Război Mondial. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Două femei, una frumoasă, una...

3 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

4 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

5 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”