Punct de control al extremiștilor de dreapta ucraineni, înființat la granița cu Transnistria

Punct de control al extremiștilor de dreapta ucraineni, înființat la granița cu Transnistria

Activiști ai organizației radicale ucrainene Pravâi Sector (Sectorul de dreapta) au instalat un punct de control în regiunea Odesa pentru a 'controla granița cu Transnistria și pentru a combate contrabanda', a anunțat duminică filiala din Odesa a formațiunii pe pagina sa de Facebook, potrivit agențiilor de presă ucrainene Ukrinform și Obozrevatel.

'Activiști ai Sectorului de dreapta din Balta au instalat un punct de control în apropierea satului Timkovo regiunea Odesa. Scopul instalării acestui punct — controlul la frontiera cu Transnistria și combaterea contrabandei', afirmă grupul paramilitar, care este suspectat el însuși de contrabandă și face acum o tentativă de a se substitui autorităților vamale locale.

Potrivit anunțului, funcționarii vamali și polițiștii de frontieră ar fi exprimat o atitudine pozitivă față de această inițiativă și dorința de a coopera.

Extremiștii afirmă că nu intenționează să oprească mașinile, ci vor supraveghea și vor exercita un control public asupra activităților vamale.

Liderul Sectorului de dreapta, Dmitri Iaroș, se pronunțase anterior pentru încadrarea grupării sale paramilitare în forțele armate ucrainene, în schimbul amnistierii tuturor membrilor formațiunii care au participat la recentul incident armat din Transcarpatia, scrie Obozrevatel.

Militanții grupului paramilitar de extrema dreaptă Sectorului de dreapta au fost implicați într-un scandal legat de contrabanda în Transcarpatia, care a degenerat într-un conflict armat între activiști ai mișcării, miliția personală a unui deputat local și forțele poliției locale din Mukacevo. În urma incidentului, trei persoane au fost ucise, iar alte 14 rănite. Autoritățile de la Kiev au trimis trupe speciale și Garda Națională pentru a-i captura pe membrii organizației care s-au refugiat în pădurile din regiune, încălcând interdicția de a aduce arme grele din zona de conflict din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a lansat sâmbătă o nouă operațiune pentru reținerea militanților înarmați ai mișcării, care refuzaseră să predea armele. Potrivit publicației locale Zakarpatie online, militarii au înconjurat muntele Iavirnik, unde se ascund câțiva radicali. Între localitățile Veliki Bereznâi și Zabrodi au fost postate blindate , iar zona este survolată periodic de elicoptere.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în Transcarpatia nu există niciun fel de amenințare teroristă și de aceea nu este necesară efectuarea unei operațiuni antiteroriste în regiune, a subliniat duminică purtătoarea de cuvânt a SBU într-o declarație pentru televiziunea locală. 'Din păcate, ieri (sâmbătă), unele mass-media au cam exagerat în legătură cu informația oferită de șeful Centrului nostru de combatere a terorismului', a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt a ținut să menționeze că SBU a pregătit o operațiune antiteroristă pentru orice eventualitate, dar nu ar intenționa să lanseze o astfel de acțiune în Transcarpatia. 'Continuă măsurile operative începute în 11 iulie de căutare a oamenilor înarmați dislocați în păduri', a precizat ea, lansând un apel Sectorului de dreapta să depună armele și să colaboreze cu ancheta.

Conform presei ucrainene, forțele de ordine locale au capturat la 18 iulie un lot de țigări de contrabandă în valoare de 1,5 milioane de euro în localitatea Makarevo, districtul Mukacevo.

Evenimentele au loc departe de războiul din Donbas, dar într-o zonă strategică. Mukacevo, cu 85.000 de locuitori și unde locuiește o importantă comunitate de români și maghiar, este situat la o distanță de aproximativ 40 km de granițele cu patru țări: Polonia, Ungaria, Slovacia și România. Această poziție a favorizat întotdeauna traficul transfrontalier și o mafie a Carpaților care controla strict această contrabandă.

În mod tradițional, regiunea era controlată de Partidul Regiunilor, al fostului președinte demis Viktor Ianukovici, iar acesta din urmă a jucat cartea particularismului maghiar pentru a-și asigura o clientelă politică locală fidelă în vestul țării, care îi era ostil. Continuatorii acestui sistem sunt doi foști membri ai Partidului Regiunilor, Viktor Baloha și Mihailo Lanio, despre care autoritățile știu că își împart veniturile din trafic, întreținând formațiuni de oameni înarmați.

O neînțelegere între acoliții lui Mihailo Lanio și Sectorul de dreapta a degenerat în conflict. Fostul jurnalist Mustafa Naiem, în prezent deputat al Blocului Petro Poroșenko, consideră că "afacerile cu țigări de contrabandă sunt motivul unic' al acestei stări conflictuale. Noua acțiune a Sectorului de dreaptă nu reprezintă un factor stabilizator al situației tensionate la frontiera cu Transnistria, consideră unii observatori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…