Republica Moldova: Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare au intrat în impas (Chirtoacă)

Republica Moldova: Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare au intrat în impas (Chirtoacă)

Negocierile privind formarea unei noi coaliții de guvernare în Republica Moldova au intrat în impas, a anunțat vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, după o nouă rundă de discuții care a avut loc marți între reprezentanții formațiunilor proeuropene care au câștigat alegerile de la 30 noiembrie.

Liderul liberal, citat de Jurnal.md, nu a explicat însă care sunt problemele care au provocat acest impas, în timp ce reprezentanții Partidului Liberal Democrat (PLDM) au refuzat să comenteze situația.

Anterior, liberalii au propus viitorilor colegi de coaliție să împartă portofoliile în baza unui principiu european. Adică, prima funcție să fie aleasă de formațiunea care a obținut cele mai multe mandate, apoi cea de-a doua și a treia funcție să le revină partidelor cu mai puține voturi și tot așa până la epuizarea posturilor.

Inițiativa liberalilor a fost privită sceptic de reprezentanții Partidului Democrat (PD), care consideră că un astfel de model va fi acceptat numai la partajarea ministerelor, nu și la partajarea celor mai înalte funcții în stat.

Negocierile între PL, PLDM și PD privind formarea unei coaliții de guvernare au început acum două săptămâni, cele trei formațiuni proeuropene urmând să dețină împreună 55 de mandate în noul legislativ cu 101 locuri, ceea ce le permite să formeze o majoritate parlamentară în vederea votării unui guvern.

Discuțiile au loc însă în secret, iar reprezentanții formațiunilor refuză să ofere informații în legătură cu subiectele ce sunt abordate și cu modul de partajare a funcțiilor în stat. Mai mulți reprezentanți ai societății civile au cerut transparență și au criticat cele trei partide care vor să formeze o coaliție discutând în secret.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale