Reuniune NATO în vederea consolidării prezenţei blocului militar în Europa de Est

Reuniune NATO în vederea consolidării prezenţei blocului militar în Europa de Est

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles cu scopul de a examina o consolidare a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, din cauza crizei ucrainene.

Reuniune NATO în vederea consolidării prezenţei blocului militar în Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul acestei reuniuni ordinare, cei 28 de miniştri, inclusiv secretarul de Stat american John Kerry, urmează să aprobe suspendarea unei părţi a cooperării între NATO şi Rusia, hotărâte de 5 martie, în urma intervenţiei în Crimeea.

"Cel mai important lucru este să se ofere asigurări statelor NATO" cel mai îngrijorate de criză, adică Polonia şi statele baltice, a declarat ambasadorul american la NATO Douglas Lute. "Miniştrii vor discuta măsuri adiţionale, care nu vor fi simple acţiuni de gesticulare pe termen scurt", a adăugat el.

Miniştrii ar putea evoca posibilitatea instalării unor baze permanente NATO în statele baltice, un subiect foarte sensibil la Moscova.

În cadrul stabilirii relaţiilor NATO-Rusia, Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat la sfârşitul anilor '90 să nu staţioneze trupe, în mod permanent, în ţările din Europa de Est aflate în apropierea graniţelor ruse.

Dar "este clar că Moscova nu-şi respectă obligaţiile prevăzute în cadrul Parteneriatului dintre NATO şi Rusia, iar din această cauză noi putem să ne reanalizăm obligaţiile", a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia.

Mai multe state, inclusiv Franţa, Marea Britanie sau Germania, sunt pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul misiunilor NATO în statele baltice.

Altă prioritate NATO este susţinerea Kievului, ajutând autorităţile ucrainene în modernizarea armatei, fără ca Alianţa Nord-Atlantică să ia în calcul un "rol operaţional".

NATO a suspendat, până în prezent, pregătirea primei misiuni comune cu Rusia de escortare a unei nave americane care transportă arme chimice siriene ce urmează să fie distruse. Programe de cooperare sunt, de asemenea, afectate, dar Alianţa Nord-Atlantică a vrut să "lase uşa deschisă dialogului", menţinând relaţii diplomatice, potrivit unui oficial.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…