Statele Unite nu vor restitui Cubei golful Guantanamo (Casa Albă)

Eforturile depuse pentru întărirea legăturilor dintre Statele Unite și Cuba nu vor merge până la restituirea de către Washington a controlului asupra golfului Guantanamo, situat în extremitatea de sud-est a insulei caraibiene, a afirmat joi Casa Albă, potrivit AFP.

"Președintele se gândește într-adevăr că închisoarea din golful Guantanamo trebuie închisă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. "Baza navală însă nu este ceva ce ne dorim să închidem", a precizat el.

Enclava americană adăpostește o importantă bază navală, precum și extrem de controversatul centru militar de detenție care a început să primească suspecți de terorism la patru luni după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Președintele Barack Obama a repetat în numeroase rânduri intenția sa de a face tot posibilul pentru a închide centrul de detenție Guantanamo, reamintind această promisiune săptămâna trecută cu prilejul discursului anual despre starea Uniunii.

Liderul cubanez, Raul Castro, a făcut cunoscut miercuri că restituirea către Havana a controlului asupra acestui teritoriu de 116 kilometri pătrați constituie un prealabil la normalizarea relațiilor cu Statele Unite. Guantanamo se află sub control american în urma unui trataT încheiat în 1903.

Deschizând o nouă era în relațiile lor, Statele Unite și Cuba au anunțat la jumătatea lunii decembrie o apropiere diplomatică care depinde în special de relaxarea sancțiunilor comerciale americane ce afectează insula comunistă.

Diferitele măsuri anunțate de Washington nu pun capăt însă embargoului economic impus Cubei în 1961 pe care numai Congresul american îl poate ridica. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

2 Coronavirus / Ultimele raportări din Europa arată o scădere a intensității epidemiei / Situația se înrăutățește do…

3 Noutate / Ştefan Busnatu (Universitatea de Medicină): Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expus…

4 Luminița de la capătul tunelului? Profesorul Rafila anunță că în România începe testarea medicamentului americ…

5 Boris Johnson se înfurie pe China: a ascuns situaţia reală / Oamenii de ştiinţă l-au avertizat pe Johnson că reg…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru