ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 15 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 15 OCTOMBRIE

Naționalista scoțiană Nicola Sturgeon îi va succeda lui Alex Salmond în funcția de lider, a anunțat miercuri Partidul Național Scoțian, după ce ea a fost singurul candidat pentru postul de președinte al formațiunii.

Foto: (c) Russell Cheyne / REUTERS

După ce scoțienii au votat (55%-45%) împotriva independenței la referendumul de la 18 septembrie, prim-ministrul Alex Salmond a anunțat că va demisiona. În vârstă de 44 de ani, ea va fi anunțată oficial ca lider la o conferință a Partidului Național Scoțian (SNP) la 14 noiembrie.

* Disputa îndelungată privind furnizarea de gaze naturale se va afla pe agenda discuțiilor ce vor avea loc în Italia la sfârșitul acestei săptămâni între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și, respectiv, Petro Poroșenko. Într-un comunicat difuzat marți seara de către Kremlin se afirmă că președinții rus și ucrainean au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia au discutat despre măsurile de reinstaurare a păcii în estul Ucrainei. Se așteaptă ca cei doi să-și continue discuțiile referitoare la conflict, dar și despre disputa pe tema gazului, cu ocazia summitului liderilor europeni și asiatici din 16-17 octombrie de la Milano (nordul Italiei), la care Putin și Poroșenko vor participa.

* Primul ministru rus Dmitri Medvedev a calificat drept 'aberație' declarația președintelui american Barack Obama, care a inclus Rusia pe poziția a doua pe lista amenințărilor la adresa umanității, după epidemia Ebola, dar înaintea Statului Islamic. 'Este foarte trist că, în enumerarea amenințărilor la adresa umanității, în discursul său la Națiunile Unite, președintele Obama a pus febra hemoragică Ebola pe primul loc, iar Federația Rusă pe a doua poziție, înaintea Statului Islamic', a declarat Medvedev, într-un interviu. 'Nici nu vreau să comentez. Aceasta este într-adevăr o aberație totală', a subliniat primul ministru rus.

* Italia și China au semnat 20 de acorduri de cooperare economică în valoare totală de opt miliarde de euro, au anunțat marți cele două țări. Acordurile includ vânzarea a 50 de elicoptere de către AgustaWestland, o subsidiară a grupului italian din domeniul apărării Finmeccanica, și un plan de investiții pe cinci ani și în valoare de trei miliarde de euro care vizează Cassa Depositi e Prestiti, bancă a statului italian, și China Development Bank.

* În zece ani, inegalitățile dintre bărbați și femeie în materie de educație s-au redus, însă, în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, progresele au fost mai lente, subliniază miercuri un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), publicat cu ocazia Forumului Femeilor (Women's Forum) de la Deauville, în nord-vestul Franței.

* Poliția israeliană a anunțat, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, că doar palestinienii cu vârste de peste 50 de ani vor fi autorizați să se roage miercuri pe Esplanada Moscheilor, în Orașul Vechi al Ierusalimului, teatrul unor tensiuni crescânde. Potrivit declarațiilor unei purtătoare de cuvânt a poliției, Luba Samri, decizia a fost luată ca urmare a unor ''informații privind intenția unor tineri arabi de a perturba ordinea publică miercuri''.

* Regiunea australiană Northern Territory a anunțat miercuri înființarea unui registru anual online în care sunt trecuți delincvenții sexuali prezenți pe teritoriul său, o inițiativă inspirată din legislația americană. Northern Territory va crea anul viitor un site în care va figura cazierul judiciar în cazul a 200 de delincvenți care locuiesc în regiunea respectivă, precum și indicii privind adresa lor actuală.

* O inscripție în limba arabă pe motorul unei aeronave, ce a fost luată drept un fel de 'mesaj' din partea grupării jihadiste Statul Islamic, a provocat panică miercuri în rândul personalului aeroportului Ataturk din Istanbul. Semnalul de alarmă a fost dat de angajați ai aeroportului, care au descoperit inscripția în arabă pe motorul unui avion de pasageri, aparținând "Turkish Airlines", abia sosit de la Berlin. Lucrurile s-au lămurit după ce un traducător din arabă a explicat că inscripția reprezintă de fapt un fragment dintr-o rugăciune pentru fertilitate, fără nicio legătură cu Statul Islamic.

* Combatanții grupării radicale Statul Islamic (SI) intenționează să organizeze în Libia un 'campionat mondial de fotbal' printre reprezentanții mișcărilor islamiste. Campionatul ar urma să aibă loc pe litoralul Mării Mediterane, în orașul libian Derna, aflat sub controlul teroriștilor. La meciurile 'ligii extremiste' sunt invitați să participe toți 'takfiri', musulmani radicali care luptă în diferite țări. În afară de islamiștii din Libia, în zonă ar urma să vină teroriști din Afganistan, Egipt, Irak și Siria.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...