ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 NOIEMBRIE

Conducerea Republicii Moldova, inclusiv guvernul, nu are nicio vină pentru deteriorarea relațiilor cu Rusia, a declarat premierul Iurie Leancă, într-un interviu acordat marți seara postului de televiziune TVC-21, în contextul în care la 30 noiembrie urmează să se desfășoare alegeri parlamentare în Republica Moldova. Referindu-se la stadiul actual al raporturilor cu Rusia, Leancă a spus că Moscova nu vrea, pur și simplu, să accepte că Republica Moldova a ales calea integrării europene.

* Republica Moldova intenționează să se inspire din experiența Lituaniei în ceea ce privește diversificarea resurselor energetice și asigurarea securității energetice, a declarat ministrul moldovean al economiei, vicepremierul Andrian Candu, în timpul întrevederii avute cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Rimantas Latakas.

* Bombardamentele s-au intensificat miercuri la Donețk, bastion al separatiștilor proruși în estul Ucrainei. Mult mai intense decât în ultimele zile, tirurile, care au început dimineața devreme, par să plece dinspre oraș în direcția aeroportului, controlat de trupele ucrainene. Potrivit armatei ucrainene, un soldat a fost rănit la aeroport, obiectiv strategic și epicentru al unor confruntări sângeroase de mai multe luni.

* Senatorul american John McCain a cerut din nou marți Statelor Unite ale Americii să înceapă livrările de echipament militar letal guvernului de la Kiev. 'Dorim să oferim arme ucrainenilor să se apere pentru că rușii le dezmembrează țara', a declarat McCain în cadrul unui eveniment organizat marți cu ocazia Zilei Veteranilor la National Press Club. În Senatul american, există sprijin din partea ambelor partide pentru furnizarea de echipament militar Ucrainei, însă Casa Albă a refuzat orice program privind înarmarea guvernului de la Kiev.

* Un bombardier rusesc Su-34 a fost observat pentru prima dată în apropierea spațiului aerian al Norvegiei, afirmă căpitanul de aviație Brynjar Stordal din cadrul comandamentului operativ al Forțelor Aeriene ale Norvegiei. Potrivit lui Strodal, piloții a două avioane norvegiene F-16, ridicate de la sol în data de 29 octombrie în urma unui semnal privind apariția de avioane neidentificate la granițele spațiului aerian al țării, au observat și fotografiat, pe lângă bombardierele strategice T-95MC și avioane-cisternă pentru alimentare Il-78, un avion Su-34, care a survolat Marea Barenț lângă coasta Finmark, unitate administrativ-teritorială ce se învecinează cu Rusia.

* Loviturile aeriene lansate de coaliția condusă de SUA în Siria au ucis 865 de persoane, între care și 50 de civili, de la începerea campaniei la sfârșitul lunii septembrie împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Printre civilii uciși s-au aflat opt copii și cinci femei. Potrivit OSDO, 68 de membri ai grupării Frontul Al-Nosra, afiliată Al-Qaida, au fost uciși în loviturile aeriene lansate pe 23 septembrie în Siria.

* Aproximativ 13,6 milioane de persoane, echivalentul populației Londrei, au fost strămutate din cauza conflictelor din Siria și Irak, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). Potrivit sursei, 7,2 milioane de persoane sunt sirieni strămutați în interiorul granițelor lor, la care se adaugă alte 3,3 milioane de sirieni care s-au refugiat în străinătate. Referitor la Irak, 1,9 milioane de persoane au fost strămutate după apariția Statului Islamic (SI) și alte 190.000 s-au refugiat peste graniță. Lor li se adaugă încă un milion de persoane strămutate din cauza luptelor anterioare.

* Mișcarea teroristă Al-Qaida și-a îndemnat susținătorii să atace oleoducte și tancuri petroliere în întreaga lume, informează firma de consultanță IHS Jane's, specializată în tematică militară. Teroriștii consideră că în acest fel vor putea declanșa un 'război economic', provoca o creștere a prețurilor la petrol și majora costul transportării acestei resurse energetice pe mare.

* Membrii echipei de elită însărcinate cu operațiunea de eliminare a lui Osama bin Laden au crezut că aceasta va fi o misiune 'fără întoarcere', dar au considerat că merită să-și sacrifice viața pentru a-l ucide pe cel care a fost creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, a declarat pușcașul marin care a apăsat pe trăgaci în celebra misiune din baza teroristă a lui Laden în Pakistan în 2011 și care și-a dezvăluit pentru prima dată identitatea.

* Tânărul George W. Bush a avut la un moment dat o întâlnire romantică cu fiica președintelui Richard Nixon, dar lucrurile nu au decurs deloc bine pentru viitorul președinte republican al SUA, conform unei cărți semnate de Bush Jr. ce este lansată în cursul acestei săptămâni. Cartea scrisă de Bush Jr. are în centru figura tatălui său, fostul președinte George H.W. Bush, și poartă titlul '41 — A Portrait of My Father' (41 — Un portret al tatălui meu).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale