Szijjarto: Dacă migranții încep să treacă prin România, Ungaria va ridica începând de a doua zi un gard la graniță

Szijjarto: Dacă migranții încep să treacă prin România, Ungaria va ridica începând de a doua zi un gard la graniță

Ungaria este pregătită să înceapă imediat ridicarea unui gard de sârmă ghimpată și la granița cu România dacă migranții vor încerca să-și schimbe ruta prin România, a declarat marți agenției Reuters ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. 'Dacă trebuie să construim un gard acolo (la granița cu România, n.red.), suntem pregătiți să începem chiar de a doua zi', a precizat oficialul ungar.

Declarația sa survine după ce ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a anunțat, vineri, că Austria va interzice intrarea pe teritoriul său a migranților care intenționează mai degrabă să tranziteze Germania decât să ceară azil acolo. Prin urmare și Slovenia a luat imediat o măsură similară pentru a evita blocarea migranților pe teritoriul ei.

Aceste măsuri ar putea transforma România într-o rută preferată de migranții care vor încerca mai departe să traverseze Ungaria în drumul lor către vestul Europei, notează Reuters. În prezent, migranții care debarcă în Grecia își continuă călătoria pe ruta balcanică traversând succesiv Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și Austria, de unde merg mai departe către statele din vestul Europei, în special Germania.

Pe de altă parte, șeful diplomației ungare a sugerat că actualele planuri ale Uniunii Europene de a controla afluxul migranților care continuă să vină în număr mare sunt nerealiste, în opinia sa fiind nevoie de zeci de mii de polițiști sau soldați pentru a stăvili acest val.

'Dacă nu ar fi fost tragic aș fi râs când i-am auzit pe oficialii europeni spunând că sute de ofițeri Frontex sunt soluția'. 'Dacă Grecia nu dorește să fie parte a acestei soluții (...), atunci trebuie să discutăm cu bulgarii și cu macedonenii', a indicat Szijjarto.

După ce sute de mii de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au traversat teritoriul ungar anul trecut, Ungaria și-a securizat granițele cu Serbia și Croația cu ajutorul gardurilor de sârmă ghimpată, iar din luna septembrie puținii migranți care au reușit totuși să treacă de aceste obstacole au fost arestați și inculpați pentru trecerea ilegală a graniței.

Ridicarea acestor garduri a fost sever criticată de UE, dar între timp Slovenia și Austria au decis la rândul lor să construiască garduri la granițe, însă doar cu scopul de a controla valul migrator, nu pentru a-l opri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...