Turcia a prezentat un grafic ce arată ruta avionului rus Su-24 doborât marți la granița cu Siria

Turcia a prezentat un grafic ce arată ruta avionului rus Su-24 doborât marți la granița cu Siria

Armata turcă a prezentat marți un grafic ce arată că avionul militar rus Su-24 intrase în spațiul aerian al Turciei înainte de a fi doborât deasupra Siriei, relatează publicația britanică The Independent. 

Ankara a anunțat că forțele sale au doborât avionul Su-24 cu ajutorul a două avioane de vânătoare F16, după ce aparatul rus a fost avertizat de 10 ori într-un interval de cinci minute să părăsească spațiul aerian turc.

Ministerul Apărării rus a confirmat că unul dintre avioanele forțelor sale aeriene a fost doborât deasupra Siriei, dar susține că aparatul nu a violat spațiul aerian al Turciei.

Într-o declarație, armata turcă a afirmat că un avion militar străin a fost lovit în conformitate cu regulile sale de angajare în luptă. Un oficial turc a precizat că este vorba de o acțiune de apărare a teritoriului suveran al Turciei și 'nu împotriva unei anumite țări'.

Un alt oficial turc a explicat, pentru Reuters, că spațiul aerian al Turciei a fost încălcat de mai multe ori de aparatul de zbor care a fost ulterior doborât.

Totuși, oficiali militari ruși au susținut că avionul se afla deasupra teritoriului sirian și că se pare că el a fost lovit de tiruri de artilerie de la sol. Ei au adăugat că pot dovedi că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian 'în toate momentele'.

În presa turcă au apărut imagini cu pilotul și copilotul avionului rus după ce s-au parașutat, o altă imagine arătând avionul căzut.

Tensiunile între Turcia și Rusia au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!