Un politician ia în considerare o taxă pentru străinii care vor să lucreze în Elveţia

Un politician ia în considerare o taxă pentru străinii care vor să lucreze în Elveţia

Politicianul elveţian Christoph Blocher (UDC, dreapta populistă), aflat la originea votului istoric din 9 februarie pentru limitarea imigraţiei, este pregătit să ia în considerare instaurarea unei taxe pentru străinii care vin să lucreze în Elveţia.

Într-un interviu publicat duminică de săptămânalul SonntagsZeitung, Christoph Blocher s-a declarat pregătit să studieze o propunere în acest sens făcută de un profesor de economie din Fribourg, René Eichenberger.

"Modelul promovat de profesorul Eichenberger merită să fie studiat", a declarat el.

Conform acestui profesor, dacă Elveţia i-ar taxa pe angajatorii care recrutează străini, dar şi pe imigranţi, imigraţia s-ar reduce în mod drastic în ţară.

În acest mod, străinii care plătesc ar putea veni liber în Elveţia, iar o asemenea legislaţie nu ar reprezenta o discriminare, potrivit profesorului de economie.

Această soluţie ar evita problemele cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte libera circulaţie garantată prin acordul bilateral semnat de Elveţia şi UE.

De fapt, această soluţie prezintă avantajul că ar face inutile contingentele de imigranţi, criticate de autorităţile europene.

Aceste contingente, prevăzute în textul aprobat în februarie de elveţieni şi care trebuie să intre în vigoare în doi ani şi jumătate, au ca obiectiv să "pună capăt imigraţiei masive" în ţară.

Conform lui Blocher, însă, pentru moment nu există nici o alternativă "serioasă" la sistemul de contingente.

Atrase de prosperitatea din Elveţia, aproximativ 80.000 de persoane, majoritatea din Uniunea Europeană, se instalează anual în Elveţia, în baza Acordului de liberă circulaţie.

Acest aflux masiv a fost denunţat de UDC, principalul partid politic din Elveţia, care s-a aflat la originea votului din 9 februarie.

Elveţienii vor fi din nou chemaţi să se pronunţe pe tema imigraţiei, la un referendum din 30 noiembrie.

Un colectiv din care fac parte militanţi ecologişti a lansat o iniţiativă populară denumită "Stop suprapopulării - Da conservării durabile a resurselor naturale".

În numele unei creşteri durabile, aceşti militanţi, denunţaţi de toate partidele politice, vor să limiteze creşterea anuală a populaţiei Elveţiei din cauza imigraţiei la 0,2 la sută în medie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...