Ungaria: HVIM a organizat la Budapesta un miting de sprijin pentru Beke Istvan Attila

'Mișcarea tinerilor din cele 64 de Comitate' (HVIM) a organizat, duminică, la Budapesta, un miting de sprijin pentru cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, arestat preventiv marți seară pentru 30 de zile de autoritățile române după ce fusese reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, transmite MTI.

Circa 200 de membri și susținători ai HVIM, care se descriu drept 'naționaliști radicali', s-au strâns în fața Ambasadei României la Budapesta și au cerut eliberarea lui Beke Istvan Attila.

Gyorgy Gyula Zagyva, co-liderul organizației HVIM, a afirmat că este 'clar' faptul că autoritățile române nu dețin nicio dovadă împotriva lui Beke și că operațiunea desfășurată de DIICOT care a dus la arestarea lui Beke Istvan Attila a avut ca scop intimidarea maghiarilor și oprimarea autonomiei maghiarilor din Transilvania.

El a adăugat că ungurii au responsabilitatea comună de a-l susține pe Beke Istvan Attila, liderul HVIM din Târgu Secuiesc, și le-a cerut demonstranților prezenți să relateze acest caz pe rețelele de socializare online, astfel încât Beke să poată fi eliberat.

Curtea de Apel București a decis, marți seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Beke este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului. Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite materiale pirotehnice de categoria II și III, precum și materiale electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Rareş Bogdan o pune la punct pe Fiola după atacul xenofob la adresa președintelui: Vom face plângere!

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă