Ungaria: HVIM a organizat la Budapesta un miting de sprijin pentru Beke Istvan Attila

Ungaria: HVIM a organizat la Budapesta un miting de sprijin pentru Beke Istvan Attila

'Mișcarea tinerilor din cele 64 de Comitate' (HVIM) a organizat, duminică, la Budapesta, un miting de sprijin pentru cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, arestat preventiv marți seară pentru 30 de zile de autoritățile române după ce fusese reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, transmite MTI.

Circa 200 de membri și susținători ai HVIM, care se descriu drept 'naționaliști radicali', s-au strâns în fața Ambasadei României la Budapesta și au cerut eliberarea lui Beke Istvan Attila.

Gyorgy Gyula Zagyva, co-liderul organizației HVIM, a afirmat că este 'clar' faptul că autoritățile române nu dețin nicio dovadă împotriva lui Beke și că operațiunea desfășurată de DIICOT care a dus la arestarea lui Beke Istvan Attila a avut ca scop intimidarea maghiarilor și oprimarea autonomiei maghiarilor din Transilvania.

El a adăugat că ungurii au responsabilitatea comună de a-l susține pe Beke Istvan Attila, liderul HVIM din Târgu Secuiesc, și le-a cerut demonstranților prezenți să relateze acest caz pe rețelele de socializare online, astfel încât Beke să poată fi eliberat.

Curtea de Apel București a decis, marți seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Beke este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului. Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite materiale pirotehnice de categoria II și III, precum și materiale electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu