UNHCR: Actualul val de refugiați este doar "vârful aisbergului"; va urma un aflux masiv și dinspre Irak

UNHCR: Actualul val de refugiați este doar "vârful aisbergului"; va urma un aflux masiv și dinspre Irak

Actualul aflux de refugiați care vin în Europa - ajuns la circa 8.000 de persoane pe zi - nu se va diminua, iar ceea ce vedem acum este doar "vârful aisbergului", a atenționat vineri Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), avertizând totodată că, după valul masiv dinspre Siria, ar putea urma un altul dinspre Irak, consemnează agenția Reuters.

'Nu văd (acest aflux) să se atenueze. Nu îl văd să se oprească. Lasă mai degrabă impresia că este vârful aisbergului', a afirmat la Geneva, în timpul unei conferințe de presă, Amin Awad, coordonator regional al UNHCR.

La rândul său, Dominik Bartsch, coordonator umanitar al ONU în Irak, a declarat că în această țară — afectată în special de conflictul armat provocat de gruparea jihadistă Statul Islamic — circa zece milioane de persoane vor avea nevoie anul acesta de asistență umanitară, circa 3,2 milioane fiind deja populație dislocată. El a precizat că în prezent ONU se pregătește pentru exodul a circa o jumătate de milion de persoane din orașul Mosul, dacă trupele irakiene vor lansa o ofensivă pentru recucerirea acestei localități controlate în prezent de jihadiști.

Potrivit ultimelor date ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), numărul imigranților arabi, africani și asiatici ajunși anul acesta în Europa se apropie de o jumătate de milion, ei provenind în special din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan și numeroase state din Africa, precum Eritreea, Somalia, Sudan, Nigeria. După ce traversează Marea Mediterană cu ambarcațiuni precare puse la dispoziție de traficanți, imigranții intră în Europa în special prin Grecia și Italia, iar de acolo de obicei își continuă călătoria către vestul Europei, destinația lor preferată fiind Germania.

Dar ei au ajuns și până în Finlanda, unde în ultimele zile circa 500 de imigranți pe zi au trecut granița dinspre Suedia la Tornio, aproape de Cercul Polar. Un grup de câteva zeci de protestatari ostili sosirii imigranților au atacat cu pietre și petarde autobuzele cu care aceștia din urmă era transportați către centrele de primire. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!