Washingtonul pledează pentru sufragiu universal în Hong Kong

Statele Unite s-au exprimat marţi în favoarea principiului sufragiului universal în Hong Kong, după ce China a refuzat duminică să extindă libertăţile electorale în această fostă colonie britanică pe care a recuperat-o în 1997.

Washingtonul pledează pentru sufragiu universal în Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite susţin sufragiul universal în Hong Kong", a anunţat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în contextul în care Beijingul a anunţat limitarea aplicării acestui principiu la viitoarea alegere a şefului Executivului din Hong Kong în 2017.

"Apreciem că o societate deschisă, cu un grad de autonomie cât mai mare posibil şi condusă în cadrul unui stat de drept, este esenţială pentru stabilitatea şi prosperitatea Hong Kong-ului", a afirmat Psaki.

O dezbatere a aprins spiritele în Hong Kong în perspectiva viitoarei alegeri a şefului Executivului în 2017, între apărătorii unei "democraţii de tip chinez" şi cei ai sufragiului universal deplin.

Obiectivul alegerilor prin sufragiu universal a fost recunoscut de China, dar Beijingul a avertizat că doar "patrioţii" vor putea să îşi depună candidatura. În schimb, partidele prodemocraţie reprezentate în Parlament la Hong Kong cer o libertate totală în privinţa candidaturii.

Duminică, Beijingul a anunţat că viitorul şef al Executivului local va fi ales prin sufragiu universal dar numai doi sau trei candidaţi, selecţionaţi de un comitet special, vor avea dreptul să se prezinte la scrutin. Aceste măsuri de restricţie sunt inacceptabile pentru militanţii prodemocraţie, care acuză Beijingul de trădare.

Occupy Central, o mişcarea prodemocraţie din Hong Kong, a recunoscut marţi că nu are nicio şansă să determine Beijngul să revină asupra deciziei.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I