Dacă e august, e Festivalul Dilema veche: 22 – 24 august, la Alba Iulia

Dacă e august, e Festivalul Dilema veche: 22 – 24 august, la Alba Iulia

După ce a propus drept teme de discuţie „Plăcerile vieţii”, în 2011, respectiv „Cealaltă capitală”, în 2013, de data aceasta cele trei zile dedicate festivalului vor căpăta aripi datorită unui subiect deosebit de generos: „Noi suntem ceilalţi ”.

„Trăim azi într-o lume foarte diversă în care barierele dintre ceea ce suntem şi ceea ce ştim despre ceilalţi sunt practic anulate. După cum constatăm că uneori trebuie să trăim inclusiv cu celălalt din noi înşine”, a declarat Mircea Vasilescu, în conferinţa de presă organizată la Bucureşti luni, 11 august, la Grădina Verona-Cărtureşti.

În opinia sa, Festivalul Dilema veche constituie un „spirit ce poate fi trăit şi simţit doar în timpul desfăşurării sale, în cetatea Alba Carolina”.

Şi în acest an manifestarea îşi va reafirma atributele unei experinţe culturale unice în România, care adună în acelaşi loc scriitori, artişti şi muzicieni români cu renume pentru o interacţiune de neuitat cu miile de persoane ce se vor afla în public.

Invitatul special al ediţiei 2014 este scriitorul Mircea Cărtărescu , nelipsit în ultimii ani de pe lista propunerilor avansată de ţara noastră pentru candidaţii la câştigarea Premiului Nobel pentru literatură, care îşi va prezenta vineri, 22 august, conferinţa cu tema „Edificiul literaturii”. În aceeaşi seară publicul prezent va putea asista fie la o defilare a Legiunii a XIII-a Germina şi Lupii Apoulonului, fie la un ceremonial al schimbului de gardă, fie la un spectacol Act Orchestra (9G la TNB). Iar la ora 22.00 vor avea parte de un concert marca „Zdob şi Zdub”.

Programul celei de a doua zi include, pe lângă ujn nou ceremonial al schimbului de gardă, de data aceasta chiar la miezul zilei, o dezbatere interesantă sub titlul „New Narrative for Europe”, organizată în colaborare cu reprezenţa Comisiei Europene la Bucureşti, la care şi-au anunţat deja prezenţa Angela Filote (şefa reprezentanţei CE la Bucureşti), managerii culturali Hugo de Greef şi Aurel Mitran, Bruno Mazzoni, profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, şi Iulia Badea-Gueritee, jurnalistă. „Această dezbatere, a afirmat Angela Filote, îşi propune să redescopere o poveste veche, despre spiritul Europei, care trebuie reamintită. Putem spune că există un început de polarizare care ne îngrijorează, şi anume cel legat de discursul public care a început să fie acaparat de politicieni şi birocraţi, în dauna cetăţeanului european care nu trebuie să uite să-şi afirme istoria experienţelor personale. Pe scurt, vom vorbi despre dileme şi la nivelul Uniunii Europene”.

Ateliere pentru cei mici

Seara de sâmbătă va fi dedicată vizionării unui documentar de excepţie, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, dar şi întâlnirii cu două momente muzicale excepţionale, Zoli Toth Project – „Bach in Showbiz”, un proiect în care muzica clască poate fi trăită altfel în mileniul trei cu ajutorul percuţiilor şi a unor proiecţii vizuale tridimensionale, şi Farfarello feat.Ovidiu Lipan Ţăndărică, ultimul fiind cel care şi-a legat pentru totdeauna numele de două trupe rock marcante, „Roşu şi Negru” şi „Phoenix”.

În ultima zi a festivalului publicul va putea alege să asiste la lecturi piblice semnate de Ioana Nicolaie, Svetlana Cârstean, Teodor Dună sau Dmitri Miticov, pe esplanada Catedralei Ortodoxe, sau la un inedit recital de pian susţinut de Alina Azario, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice. Seara se va încheia cu „un omagiu adus unei doamne, Alba Carolina”, de patru dintre cei mai îndrăgiţi artişti ai ultimelor decenii, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă, care vor susţine împreună, pe Platoul Romanilor, de la ora 21.00, un spectacol de neuitat intitulat „Tandreţuri pentru femei cu patru corifei”, rar oferit marelui public. Ediţia 2014 a festivalului se va încheia la ora 23.00 cu ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun.

„Festivalul Dilema veche la Alba Iulia e un fapt împlinit. Vă garantez că merităm să ne fiţi oaspeţi, oraşul nostru fiind locul în care vorbele se transformă în fapte”, a susţinut la rândul său primarul oraşului, Mircea Hava, cel care a adăugat că de acum toată lumea ar trebui „să ştie că dacă e august, e festival Dilema veche la Alba”.

Pe durata festivalului va exista şi un mini-târg de carte, la care vor participa câteva dintre cele mai apreciate lanţuri de librării româneşti. De asemenea, vor exista şi ateliere pentru copii, întrucât revista Dilema veche acordă multă atenţie şi micuţilor, respectiv ateliere de benzi desenate, poveşti şi fotojurnalism ce vor avea loc în zilele de sâmbătă şi duminică, de la ora 11.00.

Festivalul, organizat împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean, oferă mai multe detalii despre program pe adresa festival.dilemaveche.ro, respectiv pagina de Facebook Dilema veche.

Printre participanţii cu renume la Festivalul Dilema veche se numără până în prezent Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Horia R. Patapievici, Mircea Dinescu, Ioana Pârvulescu, Vintilă Mihăilescu, Maria Răducanu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima, Dacian Cioloş. Iar lista rămâne deschisă!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia