Dinu Săraru, la „Ora Nouă a României“, de la Prima TV: „Lehamitea - acesta e cuvântul care caracterizează societatea noastră”

Dinu Săraru, la „Ora Nouă a României“, de la Prima TV: „Lehamitea - acesta e cuvântul care caracterizează societatea noastră”

Dinu Săraru a cunoscut mai multe epoci, fiecare cu o lume proprie, cu valori proprii, adesea conflictuale. El a realizat o analiză savuroasă a României de astăzi, prin paralele cu istoria controversată din care neamul românesc s-a născut, subliniind de ce prin cunoaşterea trecutului, românii îşi pot înţelege particularităţile.

Marele scriitor, cu o experienţă remarcabilă în lumea artistică, a explicat, în stilul caracteristic, calităţile şi defectele României de astăzi, fără a uita să schiţeze imaginea unei Românii ideale.

Observator al realităţilor politice ale României post-decembriste, renumitul scriitor suprinde evoluţia în derizoriu a personajelor aflate la conducerea ţării, cu o ironie fină.

Tensiunile şi luptele tot mai crâncene de pe scena politică din România au făcut un salt spectaculos în ultimii ani direct pe micile ecrane ale românilor. Înlocuind parţial emisiunile de divertisment, talk-showurile politice şi-au redefinit scopul servind zi de zi drept o platformă pentru ceea ce maestrul Dinu Săraru denumea recent, într-un articol de pe blogul său Adevărul, sporovăială.

Deloc resemnat, dar ancorat în pragmatismul căpatat odată cu experienţa ultimelor decenii, Dinu Săraru reuşeşte să scoată în evidenţă puţina speranţă de care românii, tot mai deziluzionaţi de clasa politică, au nevoie pentru a progresa.

În emisiunea „Ora Nouă a României“, de la Prima TV, Dinu Săraru a vorbit despre starea dezastruoasă în care consideră că a ajuns societatea noastră: „E atât de insipidă viaţa pe care-o trăim, societatea e atât de uscată, de seacă, de lipsită de savoare!... Placiditatea ne încape pe toţi. O lipsă de participare, o plictiseală enormă, o saturaţie. O lehamite. Lehamitea - acesta e cuvântul care caracterizează societatea noastră. E atâta bătaie de joc azi faţă de o biată ţată şi faţă de un biet popor! Atâta lipsă de respect!... E prea seacă viaţa noastră si atunci ne lipseste şi orizontul. Şi mai e mahalaua care s-a lăţit - şi curge şi pe Calea Victoriei.”

Scriitorul a atins şi subiectul corupţiei şi al arestărilor din ultima vreme: „Sunetul de cătuşe e concertul nostru simfonic. Nici nu mai e de ruşine să fii corupt! Îi spui unui prim ministru că e corupt şi el îşi vede de treabă, îl faci pe un parlamentar corupt şi el îşi vede de treabă. Asta e lumea în care trăim!”

„Suntem o democraţie ca o moară care macină în gol. Sunt oameni puşi în posturi de conducere în ţara asta care n-au condus în viaţa lor nici măcar o tarabă de legume-fructe.”, este de părere Dinu Săraru.

„Carnavalul nebunilor e societatea în care trăim. Doctrina societăţii noastre e jocul alba-neagra, ăsta e şahul pe care-l jucăm.”, a mai spus scriitorul, făcând aluzie la volumul la care scrie acum, intitulat „Carnavalul nebunilor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”