Economistul Thomas Piketty a refuzat Legiunea de Onoare, și alte personalități respingând de-a lungul timpului distincția

Economistul Thomas Piketty a refuzat Legiunea de Onoare, și alte personalități respingând de-a lungul timpului distincția

Economistul francez Thomas Piketty, autorul lucrării de succes 'Capitalul în secolul al XXI-lea', a refuzat pe 1 ianuarie cea mai înaltă distincție care se acordă în Franța - Legiunea de Onoare, motivând că nu este treaba guvernului să acorde astfel de distincții. El se alătură astfel unui număr de personalități internaționale care au refuzat de-a lungul timpului această distincție, scrie suplimentul Madame Figaro.

Foto: (c) www.bbc.com

"Eu nu cred că este rolul guvernului să stabilească cine este demn de o astfel de onoare", a declarat Thomas Piketty, adăugând că guvernul ar face mai bine să se ocupe de relansarea creșterii economice în Franța și în Europa.

Legiunea de Onoare a fost decernată, de la instituirea sa de către Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea, unui număr de peste de 92.000 de persoane.

Numeroase personalități au refuzat de-a lungul timpului această distincție instituțională, unele în numele libertății, altele din alte motive.

În 1864, compozitorul Hector Berlioz a refuzat Legiunea de Onoare, arătându-și dezinteresul pentru această recompensă, considerată de el pur simbolică.

Cercetătorul Pierre Curie a refuzat cu sobrietate distincția, motivând că nu îi vede necesitatea. Familiei Curie nu îi plăcea să fie în centrul atenției. "În știință, trebuie să ne intereseze lucrurile și nu persoanele", spunea Marie Curie.

Scriitoarea George Sand a refuzat Legiunea de Onoare cu umor: "Nu faceți asta, dragă prietene, nu vreau să par o cantinieră bătrână", îi scria romanciera ministrului care o propusese.

În 1945 filosoful și scriitorul Jean-Paul Sartre a refuzat să primească distincția, în numele principiilor libertății, iar în 1964 a respins și premiul Nobel pentru literatură, transmițându-i directorului Academiei Suedeze că a respins întotdeauna recompensele oficiale.

Scriitorul și dramaturgul Marcel Ayme a respins, în 1949, propunerea ministrului educației naționale de a i se conferi Legiunea de Onoare, din motive asemănătoare celor ale lui Sartre.

Cântărețul Georges Brassent a refuzat distincția argumentând că este un factor de inhibiție și scriind chiar un cântec satiric în care denunță medalia Legiunea de Onoare.

Alte personalități s-au folosit de mediatizarea pe care o implică decernarea acestei distincții pentru a sensibiliza opinia publică și guvernul în privința unor probleme pentru care militau. În 2012 de exemplu cercetătoarea Annie Thebaud-Mony, specialistă în cancere profesionale, a refuzat Legiunea de Onoare pentru a denunța indiferența față de sănătatea muncii și nepedepsirea "crimelor industriale", potrivit unei scrisori adresate ministrului francez al locuinței.

Medalia Legiunea de Onoare a fost instituită pentru a recompensa meritele militare sau civile deosebite în slujba națiunii franceze.

AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Lelia Bretan)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…