Halucinanta istorie a unui manuscris: „120 de zile ale Sodomei“ de Marchizul de Sade

„Acest manuscris excepţional, furat în 1982, căutat de Interpol şi disputat de două familii, s-a întors în sfârşit în Franţa, la capătul unei istorii rocamboleşti. Am avut însă nevoie de trei ani de negocieri aprige", a declarat noul său proprietar, Gérard Lhéritier, preşedintele fondator al companiei Aristophil şi al Muzeului Scrisorilor şi Manuscriselor din Franţa, o instituţie privată.

Acest om de afaceri francez a plătit 7 milioane de euro pentru documentul original mult căutat al marchizului de Sade care a devenit unul dintre cele mai scumpe trei manuscrise conservate în Franţa. El este asigurat pentru 12 milioane de euro la compania de asigurări Lloyds.

Ruloul autograf al acestei opere legendare, un catalog de perversiuni sexuale de o violenţă incredibilă, a fost repatriat de curând de la Geneva. Aflat într-o stare de conservare perfectă, documentul va fi prezentat publicului larg la Institutul scrisorilor şi manuscriselor din Paris, începând din luna septembrie.

Gérard Lhéritier l-a cumpărat de la Serge Nordmann, fiul colecţionarului elveţian Gérard Nordmann. "O parte din suma de 7 milioane de euro a revenit familiei Nordmann, deţinătoarea legală a ruloului, potrivit justiţiei elveţiene, iar restul i-a revenit lui Carlo Perrone, moştenitorul lui Nathalie de Noailles, proprietara legitimă a manuscrisului, potrivit justiţiei franceze", a explicat actualul proprietar.

Întoarcerea la Paris a manuscrisului este însă doar ultimul episod al unei istorii halucinante.

În 1785, temându-se că opera îi va fi confiscată, marchizul de Sade şi-a copiat însemnările, scrise cu litere minuscule şi foarte apropiate, pe ambele feţe ale unui rulou de hârtie pânzată lung de 12 metri, compus din foi cu lăţimea de 11,5 centimetri, unite unele de altele, pe care l-a ascuns în zidul celulei sale.

În noaptea de 3 spre 4 iulie 1789, marchizul de Sade a fost transferat la ospiciul din Charenton, întrucât ţinea discursuri şocante în faţa celorlalţi deţinuţi, şi astfel manuscrisul a rămas în fosta lui celulă. Până la moarte, Sade a regretat această pierdere, spunând adeseori că a vărsat "lacrimi de sânge" din acest motiv.

De fapt, faimosul rulou a fost recuperat în timpul distrugerii Bastiliei şi a fost vândut marchizulu de Villeneuve-Trans. Familia acestuia l-a păstrat timp de trei generaţii.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, documentul a fost vândut unui psihiatru berlinez, Iwan Bloch, care a publicat în 1904 o versiune a acestuia ce conţinea numeroase erori. În 1929, Charles şi Marie-Laur de Noailles, ea însăşi o urmaşă a marchizului de Sade din partea mamei sale, au răscumpărat manuscrisul şi au publicat o ediţie limitată, destinată "cititorilor plătitori", pentru a evita cenzura.

Apoi, fiica lor, Nathalie de Noailles, a încredinţat în 1982 preţiosul rulou bunului ei prieten editorul Jean Grouet. Câteva luni mai târziu, acesta trebuia să-i înapoieze documentul, dar tocul din piele în care acesta se afla era gol. Manuscrisul fusese furat. Jean Grouet a vândut ruloul cu 300.000 de franci (aproximativ 50.000 de euro) colecţionarului elveţian de opere erotice Gérard Nordmann. A urmat o bătălie judiciară feroce. Justiţia din Franţa a decis în iunie 1990: manuscrisul a fost furat şi trebuie să fie restituit familiei de Noailles. Nordmann a achiziţionat documentul în mod legal, iar buna lui credinţă a fost dovedită, după cum a conchis Tribunalul federal elveţian în mai 1998.

În 2004, manuscrisul a fost expus pentru prima dată la sediul Fundaţiei Bodmer, în apropiere de Geneva. Însă, dacă ar fi trecut Alpii, ar fi fost imediat confiscat şi restituit fiului lui Nathalie de Noailles, Carlo Perrone.

În cele din urmă, moştenitorii lui Gérard Nordmann, decedat în 1992, au decis să vândă acest manuscris controversat, punând astfel capăt unei istorii halucinante.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația