Mastiffii Tibetani din China, vânduţi în trecut cu sume de 1,6 milioane de dolari, abandonaţi în prezent

Mastiffii Tibetani din China, vânduţi în trecut cu sume de 1,6 milioane de dolari, abandonaţi în prezent

Câinii din rasa Mastiff Tibetan, foarte valoroşi la un moment dat în China, având preţuri de vânzare de până la 1,6 milioane de dolari, au ajuns, în prezent, să fie interzişi în multe oraşe ale acestei ţări, fiind astfel abandonaţi de stăpânii lor.

Mastiffii Tibetani din China, vânduţi în trecut cu sume de 1,6 mil. de dolari, abandonaţi în prezent (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Câinii din rasa Mastiff Tibetan, originari din zonele muntoase din Himalaya, au fost, într-o vreme, un "accesoriu" de nelipsit pentru statul chinez. Cu patru ani în urmă, un câine de rasă pură, numit Big Splash, a fost vândut pentru 1,6 milioane de dolari, potrivit relatărilor din presă de la acea vreme, deşi unii cinici au spus că preţul a fost probabil ridicat în scopuri de marketing. Niciun cumpărător rezonabil, au spus experţii la acea vreme, n-ar fi plătit mai mult de 250.000 de dolari pentru un specimen premium, informează nytimes.com .

În prezent, crescătorii rămaşi în această afacere suferă din cauza suprapopulării. Cumpărătorii au dispărut, în mare parte, iar preţurile au scăzut foarte mult. Preţul mediu cerut pentru câinii dezirabili - cei cu coame de lei şi membre groase - este în jurul valorii de 2.000 de dolari, deşi mulţi crescători, fiind disperaţi, sunt dispuşi să îi vândă şi pentru mai puţin.

"Dacă aş avea alte oportunităţi, aş renunţa la această afacere", spune Gombo, un crescător veteran din provincia Qinghai, din nord-vestul Chinei. Acesta a spus că, pentru a hrăni corespunzător unul dintre animalele pe care le are, are nevoie de 50-60 de dolari pe zi.

"Presiunea pe care o resimţim este uriaşă", a mai spus acesta.

Din 2013, aproape jumătate dintre cele 95 de crescătorii au fost distruse, potrivit Tibetan Mastiff Association, iar singurul târg al câinilor din rasa Mastiff Tibetan din oraşul Chengdu, în sud-vestul provinciei Sichuan, a fost transformat în spaţiu cu animale de companie şi acvarii.

Într-un fel, dispariţia pasiunii pentru câinii din rasa Mastiff Tibetan reflectă instabilitatea unei societăţi de consum, care adoptă şi renunţă rapid la noi produse, mai scrie nytimes.com.

Familiile nomade au folosit, o lungă perioadă de timp, câinii din rasa Mastiff Tibetan ca santinele nocturne, împotriva hoţilor şi lupilor prădători.

"Ei au puterea de a proteja, fără frică, bunurile, fiinţele umane şi toate animalele din gospodărie de orice fel de ameninţare, iar oamenii sunt mândri de ei", a spus Gombo.

Din dorinţa oamenilor de a-i face pe câini să pară mai puternici, unii crescători le-au injectat silicon. La începutul anului 2013, proprietarul unui câine, care avea potenţial să îi aducă bani, a dat în judecată o clinică din Beijng, pentru 140.000 de dolari, după ce animalul său a murit, în timpul unei operaţii estetice.

"Dacă al meu câine arată mai bine, stăpânii femelelor vor plăti un preţ mai mare, când vor dori să împerecheze animalul lor cu al meu", a declarat proprietarul patrupedului, pentru ziarul Global Times, explicând de ce şi-a dorit ca animalul său să suporte o operaţie estetică.

Li Qun, profesor la Nanjing Agricultural University şi expert în ceea ce priveşte câinii din rasa Mastiff Tibetan, a spus că, la un moment dat, crescătorii au împerecheat această rasă cu altele şi astfel a fost diminuată valoarea ei.

"Prin 2013, piaţa era saturată de rase hibride", a spus profesorul.

De asemenea, au apărut ştiri despre atacuri provocate de câinii din rasa Mastiff Tibetan. Deşi nu sunt în mod natural violenţi, Mastifii Tibetani sunt foarte loiali, crescând astfel riscul de a ataca persoane străine, au mai spus experţii.

În ultimii ani, mai multe oraşe din China au interzis rasa, ceea ce a dus, probabil, la multe abandonuri.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”