Mii de munți înalți descoperiți pe fundul oceanului planetar cu ajutorul sateliților (studiu)

Mii de formațiuni muntoase submarine necunoscute până în prezent apar pe o hartă actualizată a fundului oceanului planetar realizată de cercetători din SUA prin prelucrarea unor date de la sateliți, relatează vineri BBC și ziarul 'ABC', pornind de la un studiu publicat în revista 'Science'.

Noua hartă, mult mai precisă și mai detaliată decât versiunea anterioară, din urmă cu două decenii, a fost elaborată de specialiști de la Scripps Institution of Oceanography, din California, cu ajutorul datelor furnizate de satelitul CryoSat-2, al Agenției Spațiale Europene (ESA), și al satelitului Jason, de la NASA. Satelitul european are ca obiectiv principal observarea calotelor de gheață polare, dar operează și asupra oceanelor, iar cel american, aflat în ultima sa misiune, a măsurat cu precizie câmpul gravitațional terestru.

'Cu ajutorul datelor radar anterioare, puteam vedea toate formațiunile cu înălțime de peste 2 kilometri și erau 5.000 de munți submarini', a declarat, pentru BBC, Dave Sandwell, unul dintre autorii studiului. 'Cu noile date — și încă nu am terminat cercetarea — cred că putem vedea formațiunile cu o înălțime mai mare de 1,5 kilometri. Poate nu pare o îmbunătățire uriașă, dar numărul munților sumbarini descoperiți crește exponențial odată cu descreșterea dimensiunii (sesizate). Așa încât, putem descoperi încă 25.000 de munți față de cei 5.000 cunoscuți deja', a explicat profesorul american.

Potrivit autorilor studiului, harta deschide noi perspective pentru cunoașterea mișcărilor tectonice din adâncul mărilor. În noua versiune a hărții se disting cu claritate indiciile separării, în urmă cu 85 de milioane de ani, a Africii de America de Sud, și apar noi dovezi ale extinderii lanțurilor muntoase submarine din Golful Mexic, în urmă cu 150 de milioane de ani. Toate aceste formațiuni sunt la ora actuală acoperite cu straturi groase de sedimente.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…