Oamenii care nu dorm suficient sunt expuși în mai mare măsură riscului de a răci (studiu)

Persoanele care nu dorm suficient sunt expuse de patru ori mai mult riscului de a răci decât cele care beneficiază de nopți de odihnă, potrivit unui studiu preluat de AFP. Oamenii de știință și-au bazat studiul pe 164 de voluntari care au acceptat să fie expuși unor virusuri ai răcelii și cărora le-au înregistrat obișnuințele de somn.

Subiecții au fost supuși în prealabil unui control medical și au răspuns mai multor întrebări pentru ca oamenii de știință să poată avea în vedere anumiți factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool și de țigări.

Obișnuințele lor de somn au fost măsurate în cursul săptămânii care a precedat începerea studiului.

Oamenii de știință le-au administrat virusul răcelii prin intermediul unor picături nazale și au prelevat eșantioane zilnic, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă virusul se dezvolta.

Rezultatele au arătat că persoanele care dormiseră mai puțin de șase ore pe noapte în săptămâna precedentă prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a răci decât cele care beneficiaseră de nopți de somn de peste șapte ore.

Voluntarii care dormiseră mai puțin de cinci ore pe noapte erau expuși chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi.

'Lipsa de somn a fost cel mai important factor de diferență', a explicat Aric Prather, de la University of California, San Francisco (UCSF), coordonatorul acestui studiu publicat în revista americană Sleep.

S-a ținut cont de vârsta persoanelor, de nivelul lor de stres, de rasă, de educație, de venituri, de faptul de a fi fumător sau nu. 'Cu toți acești parametri avuți în vedere, cantitatea de somn era cel mai important factor', a subliniat Aric Prather.

Studii precedente puseseră deja în evidență o serie de legături între lipsa de somn și unele boli cronice, moarte prematură, riscuri crescute de boală sau de accidente rutiere.

Potrivit unui sondaj de opinie din 2013, la un american din cinci se înregistra o medie de mai puțin de șase ore de somn pe noapte. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake