Primarul Parisului nu este de acord cu înscrierea acoperișurilor capitalei franceze în Patrimoniul UNESCO

Anne Hidalgo, primarul Parisului, nu vrea 'să pună orașul în formol', potrivit răspunsului lapidar dat inițiativei lansate de Delphine Burkli, primar al arondismentului 9, care militează pentru înscrierea acoperișurilor clădirilor din capitala franceză în Patrimoniul Mondial al UNESCO, relatează metronews.fr.

Ideea Delphinei Burkli părea până acum a fi pe placul municipalității pariziene. Acoperișurile orașului, amestec unic de zinc și ardezie, de coșuri de toate mărimile, a inspirat mulți artiști, de la Van Gogh la Truffaut, contribuind la farmecul Parisului. În apelul său, prezentat în luna octombrie a anului trecut de Burkli Consiliului municipal, ea solicita aplicarea unei 'strategii de patrimoniu' pentru acoperișuri, pentru a le proteja, dar și pentru a le pune în valoare în plan turistic. Planul a fost adoptat și programul părea a fi început cu dreptul.

Însă luni, în doar câteva fraze, Anne Hidalgo a subminat ideea. 'Nu sunt de acord. Trebuie să încetăm să vrem Parisul neschimbat', a spus ea, arătând că o posibilă clasificare în Patrimoniul UNESCO 'ar bloca o mare parte din inovația arhitecturală', împiedicând, de exemplu, 'realizarea unor acoperișuri ce țin de dezvoltarea durabilă, cu panouri fotovoltaice sau cu vegetație'.

'Inițial am discutat și am fost de acord că acoperișurile Parisului trebuie puse în valoare. I-am spus însă (primarului arondismentului 9, autor al inițiativei — n.r.) că dosarul nu îndeplinește niciun criteriu pentru a pretinde introducerea în Patrimoniul UNESCO, care, în plus, ar risca să fragilizeze încercarea noastră de înfrumusețare a orașului', a afirmat Bruno Julliard, primar adjunct, explicând cele două atitudini diferite ale municipalității.

Primăria generală vrea și ea să pună în valoare faimoasele acoperișuri, dar altfel. Anne Hidalgo a propus în timpul campaniei electorale transformarea în grădini a aproape 314 de hectare de acoperișuri și terase. 'Însă introducerea lor în Patrimoniul UNESCO nu este deloc cea mai bună metodă. Trebuie să respirăm în oraș', a spus Anne Hidalgo.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante