Scriitorul chinez Mo Yan, laureat Nobel, și-a atras noi critici după un interviu recent

Scriitorul chinez Mo Yan, laureat Nobel, și-a atras noi critici după un interviu recent

Scriitorul chinez Mo Yan, câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură în 2012, blamat pentru relațiile sale apropiate cu Partidul Comunist Chinez, și-a atras noi critici în urma unui interviu recent în care a lăudat partidul aflat la putere și pe liderul acestuia Xi Jinping, scrie AFP.

Deși el afirmă că scrie în numele poporului chinez și nu al partidului, disidenții chinezi îi reproșează lui Mo Yan că a devenit reprezentantul unui regim care îl ține închis pe câștigătorul Premiului Nobel pentru pace în 2010, Liu Xiabao.

Ultimul interviu al scriitorului acordat săptămâna trecută întărește aceste critici la adresa sa.

Cred că Partidul Comunist chinez, spre deosebire de celelalte partide din lume, vrea un stat chinez bogat și puternic, a declarat Mo Yan, care este membru al Partidului Comunist.

Președintele Xi Jinping, mai mult ca oricare alt conducător din lume, susține prosperitatea poporului chinez, susține romancierul, cunoscut pentru descrierile sale pitorești și atașamentul său pentru regiunea rurală natală.

În interviu, scriitorul Mo Yan se declară un susținător al campaniei anticorupție desfășurată sub mandatul lui Xi Jinping, minimalizând faptul că forma însăși a regimului, fără forțe politice de opoziție sau judecători independenți, favorizează tocmai corupția.

După ce a obținut Premiul Nobel pentru Literatură, Mo Yan a făcut adevărate exerciții de echilibristică pentru a convinge că rămâne o voce liberă, fără să deranjeze Partidul Comunist Chinez care i-a permis să fie o figură cunoscută a sistemului de stat, într-o țară unde autoritățile controlează foarte strict afacerile culturale.

Mo Yan este al doilea scriitor de origine chineză care a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură, după Gap Xinjinag, dizident naturalizat francez în 1997, care a obținut premiul în 2000.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…