Stelian Tănase: TVR s-ar putea ÎNCHIDE în primăvară şi redeschide după o lună

Stelian Tănase: TVR s-ar putea ÎNCHIDE în primăvară şi redeschide după o lună

Preşedintele director-general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Comisia pentru Cultură din Senat, că televiziunea publică nu va supravieţui financiar, dacă nu va găsi sprijin în sindicatele din Televiziunea Română, şi s-ar putea închide în primăvara anului viitor. Dragoş Bocanaciu, preşedintele principalului sindicat din Televiziunea Română, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se încearcă "ascunderea gunoiului sub preş".

Stelian Tănase: TVR s-ar putea închide în primăvară şi redeschide după o lună (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Stelian Tănase a făcut aceste afirmaţii în timpul audierii sale în Comisia de Cultură din Senat, în contextul în care a vorbit despre relaţia pe care o are conducerea TVR cu sindicatele din această instituţie.

Tănase a precizat că, dacă nu se va găsi un mod de a dialoga cu sindicatele, TVR nu va supravieţui financiar. "(...) dacă nu se întâmplă nimic şi rămânem doar aşa să ne acuzăm unii pe alţii, la primăvară se închide TVR. Nu va putea supravieţui financiar. Orice scamatorii sau îngăduinţă am avea de la un Guvern sau altul, se închide. Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat şi în Grecia şi în alte ţări. Dacă nu găsim cu sindicatele un mod de a dialoga şi de practica soluţii economice, nu văd nicio ieşire. Cred că ultima discuţie între liderii sindicali la care a participat şi domnul Dumitru Costin (preşedintele Blocului Naţional Sindical, n.r.) să fie de bun augur şi să trecem spre soluţii, nu înspre confruntare", a spus Stelian Tănase.

El a precizat că se aşteaptă să aibă în liderii de sindicat "un partener", alături de care să rezolve problemele.

"Cineva a spus în Consiliul de Administraţie, certându-se cu liderul de sindicat, că suntem în aceeaşi barcă. Nu prea văd aşa situaţia şi spun că treaba lor nu este să dea soluţii. Trebuie să dea şi ei soluţii, trebuie să ne aşezăm la masă şi în urma unui dialog - pentru că trebuie făcute sacrificii şi la nivelul companiei şi la nivelul sindicatului - să găsim împreună soluţii. (...) Atitudinea lor este intratabilă în acest sens, ei spun 'Avem drepturi, avem contract colectiv de muncă'. Acum ne-au dat şi în judecată pentru indexarea unor drepturi salarile, 700.000, pentru tot sindicatul, ceea ce va împovăra şi mai mult sarcina noastră", a mai spus Stelian Tănase.

Am senzaţia că se ascunde gunoiul sub preş

Dragoş Bocanaciu, preşedintele principalului sindicat din Televiziunea Română, a declarat, pentru MEDIAFAX, că prin vehicularea posibilităţii închiderii SRTv, în primăvară, se încearcă "ascunderea gunoiului sub preş", acesta precizând că angajaţii nu sunt vinovaţi de situaţia financiară a TVR.

Dragoş Bocanaciu a reacţionat după ce preşedintele director-general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Comisia pentru Cultură din Senat, că televiziunea publică nu va supravieţui financiar, dacă nu va găsi sprijin în sindicatele din Televiziunea Română, şi s-ar putea închide în primăvara anului viitor, urmând să se redeschidă după o lună.

"Am văzut ce s-a discutat în Comisie şi, fără să contest anumite realităţi care s-au spus, mi se pare că se persistă în a se considera salariaţii şi sindicatul printre principalii vinovaţi pentru situaţia economică a TVR. Ceea ce uită însă cei care ne conduc este că aceiaşi oameni care în urmă cu 15 ani erau cu Televiziunea Română pe primul loc în audienţă sunt în momentul de faţă în curtea TVR. Aceiaşi oameni care făceau emisiuni acum 15 ani, în momentul de faţă sunt daţi la o parte şi înlocuiţi cu colaboratori externi, aduşi pe mii de euro pe lună şi care s-a dovedit până acum că au avut rezultate sub prestaţia angajaţilor TVR", a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), contactat de agenţia MEDIAFAX.

El a mai spus că încă o dată trăieşte cu senzaţia că "se ascunde gunoiul sub preş". "Şi este valabil mai ales pentru unii dintre membrii Comisiei de Cultură, care nu realizează că o instituţie subfinanţată nu poate supravieţui şi îndeplini sarcina dată de legile şi Constituţia României. Sindicatul nu este o frână, sindicatul este cel care i-a atenţionat în ultimii 15 ani pe toţi şefii TVR că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Din păcate nu ne-au ascultat şi ar fi momentul să ne asculte, pentru că nu este prea târziu să salvăm TVR", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”