Viața "moștenitorilor de schimb" din familia regală a Marii Britanii

Viața "moștenitorilor de schimb" din familia regală a Marii Britanii

Al doilea copil al cuplului princiar William și Kate, a cărui naștere este așteptată în a doua jumătate a lunii aprilie, se va alătura lungii liste a copiilor Casei de Windsor născuți la o treaptă de tron și numiți în mod neplăcut 'moștenitori de schimb'. Totuși, față de situația dinainte, dacă următorul bebeluș regal este fetiță și dacă ulterior William și Kate mai au băieți, ea nu va fi pusă în urma lor în ordinea succesiunii la tron, datorită unei noi legi intrate în vigoare luna trecută, amintește vineri AFP. Asigurând continuitatea dinastiei, fratele mai mic poate urca pe tron, cum s-a întâmplat în istoria recentă a monarhiei britanice. AFP trece în revistă viața a șase generații de 'moștenitori de schimb'.

George al V-lea, al doilea fiu al lui Eduard al VII-lea, a schimbat numele dinastiei cu consonanță germanică — Saxa-Coburg-Gotha — în Windsor și a modernizat monarhia. El nu ar fi trebuit să fie niciodată rege, însă fratele său mai mare, prințul Albert Victor, a murit la 28 de ani din cauza marii epidemii de gripă din 1892. Când a murit, Albert Victor era deja logodit de șase săptămâni cu prințesa Mary de Teck, care s-a apropiat de George în perioada doliului. Cei doi s-au căsătorit un an mai târziu. George a domnit din 1910 până la moartea sa, în 1936.

George al VI-lea, al doilea fiu al lui George al V-lea, avea șanse mici să ajungă rege, la fel ca tatăl său. Fratele lui mai mare însă, regele Eduard al VIII-lea, a abdicat după câteva luni de la urcarea pe tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson, americancă divorțată de două ori. Timid și bâlbâit, dar având un profund simț al datoriei, George al VI-lea a stabilizat monarhia și a condus Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu mult curaj personal. Însă greutatea responsabilităților asumate i-a șubrezit sănătatea, regele murind de tromboză coronariană la 56 de ani, în 1952.

Margaret, a doua fiică a regelui George al VI-lea, a fost sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a. În timp ce viitoarea suverană moștenea de la tatăl său simțul datoriei, singura ei soră a fost mai liberă să se distreze. Născută în 1930, ea a adus strălucire anilor 1960, ducând o viață boemă, alături de actori și muzicieni. A vrut să se căsătorească cu scutierul tatălui său, divorțat și tată de familie, însă a renunțat pentru a nu-și pierde titlul regal. S-a măritat în cele din urmă cu fotograful Antony Armstrong-Jones. Sănătatea prințesei Margaret a suferit de pe urma consumului de alcool și a fumatului, sora cea mică a reginei murind în 2002, la 71 de ani.

Andrew, al doilea fiu al Elisabetei a II-a, este al treilea copil al reginei, născut după sora lui, prințesa Anne, dar a trecut înaintea ei în ordinea succesiunii la tron când a venit pe lume, în 1960. Intrat în forțele navale, a participat la războiul Malvinelor din 1982 ca pilot de elicopter. Căsătoria lui cu Sarah Ferguson s-a terminat cu un divorț, cei doi rămânând însă în relații bune. Rolul prințului Andrew de reprezentant special pentru comerțul internațional a luat sfârșit în 2011, după controverse vizând anturajul și cheltuielile sale exagerate.

Harry, al doilea fiu al prințului Charles, cel mai mic dintre copiii moștenitorului tronului britanic, s-a născut în 1984, la doi ani după prințul William, duce de Cambridge. Are o reputație de tânăr care nu spune 'nu' distracțiilor — a fost fotografiat fumând canabis și deghizat în ofițer nazist—, dar și-a schimbat de curând conduita. După zece ani în cadrul forțelor armate și două misiuni în Afghanistan, el se concentrează în prezent pe îndeplinirea obligațiilor sale regale, ocupându-se mai ales de reabilitarea militarilor răniți și prin 'Invictus Games', competiție sportivă la care participă militari răniți sau mutilați din lumea întreagă.

Bebelușul care se va naște în cursul lunii aprilie și va fi cu doi ani mai mic decât primul născut al cuplului William — Kate va petrece primii ani discret. Vor exista poate câteva fotografii în momente importante și rare apariții publice fiindcă atenția trebuie să se focalizeze pe George, încheie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”