VIDEO Scurtmetraje pe săturate, la NexT

VIDEO Scurtmetraje pe săturate, la NexT

123 de scurtmetraje şi mediumetraje au fost selecţionate în acest an pentru a fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film NexT. De asemenea, nouă seminarii cu profesionişti străini şi români din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi o finanţare de 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, şi NexT Short Film Market, care reuneşte producători români şi străini, completează programul NexT.

Înaintea deschiderii oficiale de mâine, cei 15 candidaţi selectaţi în concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom, îşi vor prezenta proiectele în faţa camerei de filmat, de la ora 15.00, la Ceainăria Cărtureşti. Toate înregistrările vor fi publicate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineaţa zilei de vineri. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe "like"-uri până duminică vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

Deschiderea prorpiu-zisă a festivalului va fi mâine de la ora 19.30, când va fi proiectat lungmetrajul de debut al câştigătorului trofeului NexT 2013, Basil da Cunha - "La capătul nopţii/ Até Ver a Luz". Selecţionat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes şi adus în premieră în România, filmul cineastului portughez spune povestea unui traficant de droguri abia ieşit din închisoare, care se întoarce în cartier şi devine victima luptei pentru putere în interiorul unei găşti.


Vineri se dă startul competiţiei. De la ora 17.00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu o parte dintre realizatori.

De la ora 20.00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului "Film pentru un poet orb/ Filme para poete cega", şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului "Sunetul stelelor m-a uluit/ The Sound of Stars Dazes Me", vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pot fi văzute la Short Matters!, vineri, de la 15.30, la Cinema Elvira Popescu.

Tot vineri, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, Oscars Night va aduce în premieră cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, "Helium", în regia lui Anders Walter.

Vineri, de la 11.00, primul seminar de la Ceainăria Cărtureşti are ca temă "Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici", într-o discuţie moderată de Corina Şuteu, la care vor lua parte Andreea Borţun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Şuteu, preşedintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre "Politicile culturale şi circulaţia operelor cinematografice, despre excepţia culturală în contextul globalizării".

Cea de-a opta ediţie va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J'ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti şi este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…