Băsescu: Ponta VA PIERDE Guvernul. S-a operat în Turcia de FRICA DNA. Pentru UE se putea emite MANDAT

Băsescu: Ponta VA PIERDE Guvernul. S-a operat în Turcia de FRICA DNA. Pentru UE se putea emite MANDAT

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că i se pare forţată şi exagerată acuzaţia de conflict de interese împotriva premierului Ponta, spunând că această acuzaţie ”nu va rezista în instanţă” şi că este îngrijorat de ”uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern”. 

”Nu sunt de acord cu abrdarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să spui că în baza acelor afaceri a fost numit domnul Şova ministru, mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puţin în diagnosticul penal pus de conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate poate forţa atât de mult conflictul de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier. Nu cred că va rezista în instanţă această acuzaţie. Pe mine mă îngrijorează puţin uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern. Forţezi puţin un conflict de interese şi faci clasa politică să ceară demisia. Greutatea s-a pus că nu a încuviinţat Parlamentul ridicarea imunităţii pe conflictul de interese. Dacă aş fi fost prim-ministru la momentul în care s-a formulat această acuzaţie, mi-aş fi dat demisia. Cred că a greşit aici, pentru cariera lui, pentru partid şi pentru credibilitatea Guvernului”, a mai declarat Traian Băsescu.

El a apreciat că Ponta ”va pierde Guvernul”.

”Cred că Victor Ponta va pierde Guvernul, iar dacă va avea dosare consistente nu cred că aceste va fi, cu conflictul de interese. Ar putea fi va fi KazMunaiGaz, privatizarea CFR Marfă, dar nu conflictul de interese”, a adăugat Băsescu. 

În UE ar fi putut adus la DNA cu un mandat de aducere, altă explicaţie nu am. S-a operat în Turcia pentru a nu putea fi adus cu mandat foarte repede.

Acesta crede ca Victor Ponta a ales sa se opereze in Turcia pentru ca din Uniunea Europeana "in orice moment putea fi adus la DNA cu un mandat de aducere".

Declarațiile lui Băsescu

În UE ar fi putut adus la DNA cu un mandat de aducere, altă explicaţie nu am. S-a operat în Turcia pentru a nu putea fi adus cu mandat foarte repede.

- Acum Victor Ponta şi-a tras una în genunchi, nu poate să fie lovitură de stat. Nu s-a modificat nicio lege ca să-şi facă genunchiul. S-a operat în afara UE, nu ştiu de ce a trebuit la Istanbul, când putea oriunde în UE. E opţiunea fiecăruia, nu ştiu de ce a optat aşa. Conta foarte mult, chiar şi ca imagine, dacă se opera în România.

- A fost numit Şova ca răsplată mi se pare o exagerare. Cel puţin în diagnosticul penal conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate forţa atât de mult conflictul de interese ca să ceri ridicarea imunităţii.

-Mă îngrijorează uşurinţa cu care să poţi forţa căderea unui guvern

- E foarte forţată acuzaţia. Ar putea cădea în instanţă. Mi se pare o acuzaţie subţire.

- Dacă aş fi fost prim ministru la momentul în care s-ar fi formulat acuzaţia aş fi demisionat imediat. Cred că a greşit.

- A plecat în Turcia pentru a evita o aducere cu mandat la DNA

- Cred că Ponta va pierde guvernul.

- Cred că orice şef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu mulţi colegi din PD am fost la un şpriţ, au plătit ei. Oi fi plătit şi eu, dar ei au plătit, a fost şi rândul lor.

- Despre Iohannis:

Nu a pus presiune suficientă pe Ponta. Eu puneam de a doua zi după prezidenţiale, nici nu eram instalat.

- Cred că a mers pe varianta cooperării instituţionale. Cred că nu îl cunoştea. Cu Ponta nu se poate.

- Ponta nu e cinstit în relaţiile cu nimeni. Cum încerca să pună pe seama CSAT contractul de privatizare a CFR Marfă. A trimis documentele la CSAT şi a plecat în vacanţă.

- Despre Oprea.

Am avut o relaţie politică corectă. Nu i se potriveşte funcţia de premier interimar. El poate fi util pe zona de securitate naţională. Să-l cocoţi în fruntea guvernului e o exagerare. Din economie nu înţelege nimic.

- Despre numirea lui MRU.

Nu mi s-a părut corect jocul UNPR. Nu faci jocul unui preşedinte care a greşit că şi-a pus apropiaţi la servicii şi va plăti. Greşeste pentru acţiunile serviciilor i se vor pune în cârcă. Acum îşi pregăteşte partea a doua a mandatlui când mulţi îi vor reproşa că şi-a pus oamenii la servicii.

- Să le dai unor oameni rezonabili din opoziţie.

- Dacă voiai să serveşti interesul naţional, te băteai pentru autostrăzi. dacă era mort după interesul naţional te băteai să nu piardă România 7 miliarde de euro. Interesul naţional nu trebuie folosit ca manta de vreme rea. El şi-a trădat aliatul.

- Mi-e foarte clar că Gabriel Oprea a trădat, ascunzându-se sub mataua interesul naţional. Hai, las-o, nu stră interesul naţional într-o numire.

Dacă Ponta decide să menţine Guvernu, Oprea va rămâne. Dacă va avea abordări ambigue, Oprea va găsi motivul să spună că va pleca din Guvern.

- pe fotbalişti îi operează azi la genunchi şi peste două săptămâni bat mingea pe stadion.

Şi Victor Ponta, pe care nu-l consider cel mai lipsit de inteligenţă, încearcă să găsească o soluţie.

Niciodată nu l-am întrebat pe Coldea despre o anchetă a Elenei Udrea. Marea poveste cu geanta e o minciună. În timp ce eram eu în mandat nu au existat denunţuri la adresa dânsei. Ca mator a fost chemat.

- Despre dosarul Microsoft.

Dacă ei au scăpat pentru că au colaborat, că au fost primii, este o minciună. Nu Pescariu şi Florică au fost primii, informaţii sunt din 2012. În plină campanie a explodat punând sub acuzare 9 miniştri, aţi mai auzit ceva?. Nu s-a mai întâmplat nimic. oamenii ăştia care se spune că au colaborat, au colaborat numai în ceea ce-i priveşte pe Dorin Cocoş şi Sandu? Ceva e în neregulă.

- Despre DNA.

Voi continua să pun semne de întrebare( asupra lui Kovesi - n.r.), dacă se reia spectacolul arestărilor. Foarte greu de imaginat varianta asta, arestăm şi mai vedem noi. Îl ţinem acolo până aflăm ce vrem. Sunt adversar al arestărilor preventive pentru lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă. Un om simplu sau un om politic în faţa instituţiilor statului este o gâză. Singura pavăză este respectarea drepturilor omului.

E bine ca procurorii să fie călare pe oamenii politici cu anchetarea lor. Anchetarea se poate face însă decent, fără spectacol.

- Poate să-şi facă treaba şi nedemocratic. Cu dispreţ pentru demnitatea unui om.

 Despre Ghiţă

Cred că am avut două întrâlniri întâmplătoare. A fost un partener al lui Ponta şi unul din finanţarii lui.

- Având informaţii depsre norocul pe care îl avea Ghiţă la câştigarea licitaţiilor, am ridicat problema în CSAT. Mai mult de atât nu ai ce să faci. N-a pufăit nimeni, au luat notă. A fost un om norocos. Acum şi-a pierdut noroc.

- L-am suspectat că a avut o anumită susţinere. Mai mult nu spun. După în faceţi cum mi-aţi făcut cu Ponta când am zis că e ofiţer acoperit.

Despre Elena Udrea

Eu nu spun 100% nevinovată, ştiu sigur că nu  a luat o geantă cu bani. Partea extrem de interesantă, nu cred că a fost în minister pe data aceea. Luaţi această informaţie. Nu apare a fiind în minister. Probabil în instanţă o să spună unde era.

 Despre finanţarea partidelor.

Nu există partid care să fie curat. candidaţii nu preau au fost cei care s-au ocupat de finanţare. Are responsabilitatea morală, că nu era desprins de realităţi.

- Toate partidele se finanţează cu bani negri. Campania mea din 2009, la care domnul Cocoş spune că a contribuit. Am văzut declaraţia că a finanţat parte din campania mea în 2009. M-am uitat în MO, campania electorală din 2009 a costat peste 4 milioane de uero. Mă uitam la campania din anul acesta, a costat jumătate din campania din 2009, puteţi crede? Cred că a fost cea mai scumpă campanie. Lucrurile sunt putrede şi ar trebui să avem un moment zero: Fraţilor, ce a fost până acum a fost o mizerie, de acum nu.

- Ori punctul zero, ori merg toţi la puşcărie, nu selectiv. Să nu utilizăm un mediu în care toate partidele sunt păcătoase. Ori la toţi, ori... pe rând, pe toţi.

- Sunt două categorii care nu trebuie să facă pe inchizitorii: politicienii şi jurnaliştii.

 Despre PNL

Nu cred că Predoiu va fi premier. Liberalii nu şi-au respectat niciodată înţelegerile. PDL şi le-a respectat. Deocamdată nu se pune problema ca liberalii să preia guvernarea. Totul depinde de Oprea.

Despre pensiile speciale

Este un furt. De ce nu-i dai o pensie specială şi oţelarului, agricultorului? Unii iau bani pentru care nu au contribuit, nu e corect.

- Sunt adept al creşterii economice prin investiţii, nu prin consum.

Despre frate, ginere şi nepot

 Am vorbit cu ei. Voi dedica o ieşire publică. Marea poveste este cum a luat banii ca să intervină în justiţie. Abraham a jucat pe ideea că prin mine să intervină. S-a întâmplat un lucru, a fost arestată şi pusă sub acuzare şefa tribunalului de la Slatina, că a primit 250.000 de euro. S-a descoperit că i-au dat 250.000 de euro. Să vedem cine i-a dat. Bercea direct, ia dat prin fratele meu?

- Nimeni nu o să şteargă imaginile astea?

- S-a băgat în lucruri în care nu trebuia să se bage. Când te bagi în tăraţă, te mănâncă porcul.

- Pedeapsă primeşti când încalci legea. Eu nu am încălcat legea. Perspectiva e o hărţuire, dar altfel îmi văd, după 44,6 ani de muncă, o perioadă liniştită.

-


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /