Cioloş: Trebuia ca România şi Bulgaria să fi ştiut dinainte toate criteriile pentru Schengen

Cioloş: Trebuia ca România şi Bulgaria să fi ştiut dinainte toate criteriile pentru Schengen

Comisarul european pentru agricultură, Daniel Cioloş, a declarat, vineri, că, în opinia sa, România ar fi trebuit să cunoască dinainte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, astfel încât să fie lucrurile clare şi "să se poată trage linie la un moment dat".

Dacian Ciolos (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Eu, personal, cred că ar fi trebuit, dacă sunt motive pentru care România şi Bulgaria să nu intre în Spaţiul Schengen, ca cele două state membre să fi ştiut dinainte care sunt criteriile respective, ca să fie lucrurile clare, să se poată trage linie la un moment dat", a afirmat Cioloş la o întâlnire cu cetăţenii care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Comisarul european a făcut aceste afirmaţii, întrebat despre faptul că, deşi tehnic România îndeplineşte condiţiile de intrare în spaţiul Schengen, acceptarea ei este condiţionată de eradicarea corupţiei şi realizarea unui stat de drept.

"Clarificările (...) ar trebui să le facem noi acasă, fără să fie nevoie să fie impuse de altcineva din afară, pentru că aceasta riscă să creeze, să întreţină, să menţină în minte anumite complexe de inferioritate care ne împiedică să ne jucăm, ca stat membru, şi noi, ca cetăţeni, rolul pe deplin, de cetăţeni europeni sau România, ca stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană", a răspuns Dacian Cioloş.

El a mai spus că aderarea României la Schengen reprezintă o decizie politică, unele state membre considerând că, din anumite motive, România nu este pregătită.

"Statele membre sunt cele care trebuie să decidă şi Bruxelles-ul înseamnă statele membre, nu Comisia Europeană", a ţinut să precizeze acesta.

Cioloş a subliniat că nu Comisia Europeană s-a opus intrării României în Spaţiul Schengen, aceasta anunţând clar, în urma evaluării pe care a făcut-o, că România şi Bulgaria îndepliniesc condiţiile de aderare, care erau condiţii tehnice foarte clar precizate. Cioloş a amintit că CE a propus Consiliului Uniunii Europene să accepte aderarea României la Spaţiul Schengen.

"Eu cred că este un lucru bun că România a intrat în Uniunea Europeană (...) şi, în mod global, Uniunea Europeană nu cred că pune la îndoială, eu nu am simţit, faptul că România a intrat în Uniunea Europeană. Acum e important să ne jucăm rolul pe care am decis să îl asumăm", a conchis comisarul european.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...