Cioloş: Trebuia ca România şi Bulgaria să fi ştiut dinainte toate criteriile pentru Schengen

Cioloş: Trebuia ca România şi Bulgaria să fi ştiut dinainte toate criteriile pentru Schengen

Comisarul european pentru agricultură, Daniel Cioloş, a declarat, vineri, că, în opinia sa, România ar fi trebuit să cunoască dinainte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, astfel încât să fie lucrurile clare şi "să se poată trage linie la un moment dat".

Dacian Ciolos (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Eu, personal, cred că ar fi trebuit, dacă sunt motive pentru care România şi Bulgaria să nu intre în Spaţiul Schengen, ca cele două state membre să fi ştiut dinainte care sunt criteriile respective, ca să fie lucrurile clare, să se poată trage linie la un moment dat", a afirmat Cioloş la o întâlnire cu cetăţenii care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Comisarul european a făcut aceste afirmaţii, întrebat despre faptul că, deşi tehnic România îndeplineşte condiţiile de intrare în spaţiul Schengen, acceptarea ei este condiţionată de eradicarea corupţiei şi realizarea unui stat de drept.

"Clarificările (...) ar trebui să le facem noi acasă, fără să fie nevoie să fie impuse de altcineva din afară, pentru că aceasta riscă să creeze, să întreţină, să menţină în minte anumite complexe de inferioritate care ne împiedică să ne jucăm, ca stat membru, şi noi, ca cetăţeni, rolul pe deplin, de cetăţeni europeni sau România, ca stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană", a răspuns Dacian Cioloş.

El a mai spus că aderarea României la Schengen reprezintă o decizie politică, unele state membre considerând că, din anumite motive, România nu este pregătită.

"Statele membre sunt cele care trebuie să decidă şi Bruxelles-ul înseamnă statele membre, nu Comisia Europeană", a ţinut să precizeze acesta.

Cioloş a subliniat că nu Comisia Europeană s-a opus intrării României în Spaţiul Schengen, aceasta anunţând clar, în urma evaluării pe care a făcut-o, că România şi Bulgaria îndepliniesc condiţiile de aderare, care erau condiţii tehnice foarte clar precizate. Cioloş a amintit că CE a propus Consiliului Uniunii Europene să accepte aderarea României la Spaţiul Schengen.

"Eu cred că este un lucru bun că România a intrat în Uniunea Europeană (...) şi, în mod global, Uniunea Europeană nu cred că pune la îndoială, eu nu am simţit, faptul că România a intrat în Uniunea Europeană. Acum e important să ne jucăm rolul pe care am decis să îl asumăm", a conchis comisarul european.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori